Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dan Barna: őszig elkészül a különnyugdíjakról szóló javaslat

Dan Barna: őszig elkészül a különnyugdíjakról szóló javaslat Románia

Várhatóan ősszel benyújtják a javaslatot a különnyugdíjak eltörlésével vagy korlátozásával kapcsolatban, és figyelembe véve a kormánykoalíció egyértelmű döntését ebben a témában, az ombudsmannak javasolt személy egyéni véleménye másodlagos – jelentette ki Dan Barna kormányfő-helyettes, az USR PLUS társelnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Barnát arról kérdezték a Digi24 szerda esti műsorában, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy az ombudsmannak javasolt személy „akadályokat gördítsen” a különnyugdíjak felszámolását célzó tervezet elé.

Az USR PLUS álláspontja a kormánykoalícióban az, hogy meg kell oldani a különnyugdíjak problémáját. Ez szerepel a kormányprogramban, és ez az álláspontja tulajdonképpen a koalíciónak is, mondta Barna.

„A hozzájárulás elve a helyes és követendő. A különnyugdíjak egy részét meg lehet, és meg is fogjuk szüntetni. Vannak olyan különnyugdíjak is, amelyeket az alkotmánybíróság korábbi döntései miatt nem lehet felszámolni, de korlátozni lehet, vagy meg lehet szabni valamiféle kritériumokat azokkal kapcsolatban. A kormánykoalíció ezt vállalta, és dolgozik rajta. A munkaügyi minisztériumban egy szakértőkből álló csapat elkészíti az ezzel kapcsolatos javaslatot őszig. A kormánykoalíció egyértelmű döntésének tükrében az ombudsmannak javasolt személy egyéni véleménye másodlagos” – nyomatékosította az USR PLUS társelnöke.

Hozzátette, a különnyugdíjak ügyét „többé nem lehet a szőnyeg alá söpörni”, viszont a reformnak ezen a téren korrektnek és alkotmányosnak kell lennie.

Fábián Gyula, a kormánykoalíció jelöltje a Nép Ügyvédjének tisztségére szerdán kijelentette, hogy tavaly vonult nyugdíjba ügyészként, 49 évesen, nyugdíja meghaladja a 10.000 lejt. Az igazságszolgáltatási rendszerben az ügyészekre és bírákra nehezedő nagy nyomás indokolja a korai nyugdíjba vonulást, szögezte le Fábián az erre vonatkozó kérdésre.

Az ombudsman-jelölt azt is kifejtette, hogy az alkotmánybíróság eddigi döntései „egyértelműen a bírák és ügyészek javára szólnak” a nyugdíjak tekintetében.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. június 24., 12:04
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Milyen nyomasokrol beszel kedves uram, pl a kezdivasarhelyi birosagon – es gondolom meg sok mas helyt – halasztasok sokasaga tapasztalhato a targyalasok teren, mindaddig mig a vetkes szemely vagy ceg fizeteskeptelen lesz es igy a karvalott marad a galambok araval – EZ IGAZSAGSZOLGALTATAS- kerdezem jogosan???

 • User
  Dátum: 2021. június 24., 14:39
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Hagyjuk mar a javaslatokat ! Mindent „majd ” szeretnenek megoldani: nyugdij , kulon nyugdij , gyermekpenz stb……stb. A PSD-sek is miert nem oldottak meg kormanyzasuk ideje alatt?Most meg ellenzekben megvilagosultak es mindenre vagjak a megoldast. Gyomorgorgato ez az egesz cirkusz. Nem akarjak es nem is fognak megoldani semmit , porhintes , hintaztatas magas fokon!!