Felhívás!

Dacian Cioloş bejelentette, hogy kilép az USR-ből, és egy új politikai projekthez csatlakozik

Dacian Cioloş bejelentette, hogy kilép az USR-ből, és egy új politikai projekthez csatlakozik Románia

Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő kedden bejelentette, hogy távozik a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR), és egy új politikai projekthez csatlakozik.

Az USR volt elnöke Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy a Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) párthoz Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Alin Mituţa és Dragoş Tudorache EP-képviselők is csatlakozni fognak.

“Az új politikai projekt arra a meggyőződésre épül, hogy Romániában van egy olyan réteg, amely értékeli a mértékletességet, amelynek szüksége van megoldásokra, emberekre és projektekre, amely kész túllépni az állandó konfliktus állapotán, és hajlandó meghallgatni másokat, mielőtt irányokat és megoldásokat javasol” – írta Cioloş bejegyzésében.

Megköszönte volt USR-s kollégáinak “a tiszta és tisztességes eszmék szolgálatába” állított energiát, és sok sikert kívánt nekik, azzal a meggyőződéssel, hogy “előbb-utóbb” újra találkozni fognak.

“Az USR-től való megválás keserű szájízzel és mély szomorúsággal tölt el. Ugyanakkor nem akarom feladni a reményt, hogy létezik olyan politikai megoldás, amely a román választóknak egy olyan mértékletes politikát kínál, amely ellentéte annak, amelyben az elmúlt évtizedekben részük volt. Természetemnél fogva optimista vagyok, és úgy gondolom, hogy mindenekelőtt fontos megőrizni a reményt, hogy le tudjuk győzni az akadályokat, és hogy fő hivatásunk egy jobb világ építése”

Véleménye szerint ez azonban nem történhet meg, ha csak szűk, zárt baráti körökben vitatja meg mindenki a dolgokat, hanem “hidakat kell építeni”, közelíteni kell a civil társadalomhoz, a munkavállalókhoz, a vállalkozókhoz és a többi politikai párthoz, még akkor is, ha a jövőt illetően eltérőek az elképzelések.

Megemlítette ugyanakkor, hogy nem akart “mindenáron” az USR elnöke lenni, olyan “ésszerű politikai megoldást” keresett, amely a lehető legkevésbé zavarja a párton belüli “táborokat”, de “nem talált megértésre”. Szerinte “a politikai egyeztetések jelentik minden esetben a legjobb megoldást valamely konfliktushelyzet megoldására”, de lehetetlen tárgyalni valakivel, aki “csak ellenségeket lát maga körül”.

“Lemondtam, amikor rájöttem, hogy nincs esély egy olyan párt kialakítására a reformok révén, amelyre a társadalomnak szüksége van” – állította az USR volt elnöke.

Szerinte az USR vezetőségében levő kollégái számára “fontosabb volt a szimbolikus elégtétel, hogy bosszúból töröljék a párt nevének egy részét”, mint a közös építkezés.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.