Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Bolyai Farkas Líceumban folytatják tanulmányaikat a marosvásárhelyi katolikus iskola diákjai

A Bolyai Farkas Líceumban folytatják tanulmányaikat a marosvásárhelyi katolikus iskola diákjai Románia

A Bolyai Farkas Elméleti Líceumban folytatják tanulmányaikat a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferencz Római Katolikus Gimnázium diákjai, akik így a szintén magyar tannyelvű iskolában fejezik be az idei tanévet és a következőt is ott kezdik – adta hírül kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezete.

Hirdetés
Hirdetés

A döntésre azért volt szükség, mert a román legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a katolikus iskola létrehozását 2018-ban elrendelő miniszteri rendeletet.

Kovács Mihály Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke elmondta: sikerült elérni a Maros megyei tanfelügyelőség és a Bolyai vezetőtanácsainak döntése értelmében, hogy a magyar tannyelvű katolikus iskola diákjai együtt maradjanak, és minden osztályt a Bolyaiba soroljanak be. Rámutatott: nem volt egyszerű, hiszen jogértelmezési vita alakult ki arról, hogy az 1-8. osztályok a Bolyaihoz vagy egy másik iskolához legyenek-e sorolva. Rámutatott: a mostani döntés értelmében az idei tanévet zavartalanul le lehet zárni.

A Romkat.ro erdélyi katolikus hírportál szerint hétfőn a tanfelügyelőség vezetőségi tanácsa még visszautasította a marosvásárhelyi városi önkormányzat felterjesztett megoldási javaslatát, hogy a teljes katolikus iskolát a Bolyai-líceumhoz csatolják. Ehelyett a katolikus iskolát feldarabolták volna több tanintézmény között. A portál szerint ezt a tanintézmény vezetőségének és a gyorsan reagáló szülőknek az összefogása akadályozta meg, hiszen a rendelkezésre álló kevesebb, mint két óra alatt a szülők 93,54 százaléka nyújtott be írásos kérést a tanfelügyelőségre. A szülői kérések figyelembe vételével döntött végül úgy a tanfelügyelőség vezetőségi tanácsa, hogy a katolikus iskola diákjai, tanárai és kisegítő személyzete egyaránt a Bolyaihoz csatlakozhatnak.

A 2014 óta működő katolikus iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi alapításában a romániai korrupcióellenes ügyészség törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

Az RMDSZ vezetői korábban bejelentették, hogy a bírói ítélet indoklásának megszületése után újból meg fogják alapítani a katolikus iskolát.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük