Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csoma: az RMDSZ kizárólag az önkormányzati alkalmazottak bérének emelését szavazza meg

Csoma: az RMDSZ kizárólag az önkormányzati alkalmazottak bérének emelését szavazza meg Románia

Az RMDSZ törvényhozói kizárólag az önkormányzati alkalmazottak bérének emelését fogják támogatni a képviselőház keddi plenáris ülésén – szögezte le a szövetség alsóházi frakciójának vezetője, Csoma Botond.

Az RMDSZ hétfő esti közleménye értelmében a képviselőházi frakció hétfő délutáni gyűlésén megerősítette azt az álláspontot, miszerint a képviselők és szenátorok fizetésének a 2021-es minimálbér függvényében történő újraszámolása nem prioritás, és kizárólag az önkormányzatoknál dolgozó alkalmazottak juttatásának az emelését támogatják a keddi képviselőházi plénumon.

„A megélhetési költségek válsága, a megugrott infláció és a kirívó energiaárak miatt természetes, hogy a lakosság jelentős része megdöbbenéssel fogadja a fizetésemelésre vonatkozó javaslatot. Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy kistelepülések önkormányzatainak működése kerül veszélybe azáltal, hogy nem tartjuk be az egységes bértörvény előírásait. Valós a veszélye annak, hogy alkalmazottak nélkül maradnak egyes polgármesteri hivatalok” – idézte Csomát az RMDSZ közleménye.

A politikus nyomatékosította, ez a béremelés nem veszélyeztet egy jövőbeni nyugdíj-, illetve minimálbéremelést, amelyről a jövő évi költségvetés összeállítása során egyeztet a kormánykoalíció.

„A méltányosságra kell törekednünk. A törvényes keretet úgy kell alakítani, hogy az valós megoldásokat adjon az emberek problémáira. Ezt tesszük a bérekkel, és ezt szorgalmazzuk a nyugdíjak esetében is” – mutatott rá.

A közlemény emlékeztet, az egységes bértörvény előírja, hogy az önkormányzatoknál dolgozók fizetése az alpolgármester vagy a megyei tanács alelnöke bérének függvényében alakul, amelyet évente a minimálbér értékéhez kell igazítani a törvény értelmében.

„Azonban a jogszabályt az elmúlt négy évben nem alkalmazták megfelelően minden területen, ennek következtében jelentős bérkülönbségek alakultak ki. A helyi közigazgatásban sem történt fizetésemelés az elmúlt négy évben, amely méltánytalan helyzeteket és különbségeket idéz elő az állami szférában. Az RMDSZ kizárólag az önkormányzati alkalmazottak fizetésének kiigazítását támogatja” – áll még a közleményben.

(forrás: Agerpres, fotó: Csoma Botond/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. szeptember 28., 7:52
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Persze,hogy RMDSZ megszavazza a sok lotyogo önkormányzati alkalmazott bér emelését,mert edigg is szegények éhbérért dolgoztak,és a vakációs jegybol is csak egy hetet tudnak nyaralni.Na deajd jönnek a választások majd mi is le szavazunk

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 28., 9:14
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Képviselő úr, a szenátus éppen két RMDSZ-es honatya – egyikük éppen a mi Fejér Ödikénk – előterjesztésére szavazta meg a törvénymódosítást – az RMDSZ szenátorok is mind megszavazták -, de látva a nagy felháborodást most magyarázkodnak, hogy az RMDSz kizárólag csak az önkormányzati tisztségviselők és alkalmazottak bérének az emelését szavazza meg. Szégyellhetik magukat, mert a nyugdíjak csak január elsejétől nőnek, ha nőnek, de az önkormányzati alkalmazottak már novembertől nagyobb fizetést vihetnek haza és az önök gyűléspénze pofátlanul nagy az elvégzett munkájukat nézve. Önöknek csak négyévente fontosak a választópolgárok.