Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csép Éva Andrea: a kormányzás arról szól, hogy megkönnyítsük az emberek, a családok hétköznapjait

Csép Éva Andrea: a kormányzás arról szól, hogy megkönnyítsük az emberek, a családok hétköznapjait Románia

Az RMDSZ több mint 2 éve van kormányon, és ezekben a hetekben egy országos konzultáción kérdezi meg a magyar közösség véleményét a kormányzati eredményekről és a jövő tennivalóiról. A személyes találkozókon, fórumokon elhangzó vélemények és kritikák, a kormany.rmdsz.ro honlapon elérhető rövid kérdőív kitöltése mind a Szövetség munkáját segítik, mondta el Csép Éva Andrea parlamenti képviselő. 

 – A járvány és a szomszédban zajló háború komoly megpróbáltatás elé állította a gazdaságot és az embereket. Ebben a helyzetben őket most az foglalkoztatja, ki tudják-e fizetni az energiaszámlákat, lesz-e elegendő pénz ételvásárlásra a megnövekedett árak közepette. Melyek azok az intézkedések, amelyeket az RMDSZ azért tett, hogy a családok élete könnyebb legyen?

– Segítünk a mindennapokban. A mi munkánk, ami ezekben az években kiegészült a kormányzással, végső soron arról szól, hogy megkönnyítsük az emberek, a családok hétköznapjait, megoldásokat nyújtsunk számukra.

Az energiaárak szabályozásával pont ezt tettük: csökkentettük a családok terheit. A földgáz árának támogatása nélkül kétszer ekkora lenne a gázszámla. Az áramért a kisfogyasztóknak támogatás nélkül háromszor, az átlagos háztartásoknak két és félszer annyit kellene fizetni. Ezek az RMDSZ javaslatai voltak. Arra pedig különösen büszke vagyok, hogy kezdeményezésünkre a legalább három gyermekes családok és azok a szülők, akik egyedül nevelik gyermekeiket, fogyasztásuktól függetlenül kedvezményes áron fizethetik villanyszámláikat. A kedvezményezettek között vannak azok a fogyatékkal élők is, akik felgyógyulásukhoz elektromos eszközöket használnak.

– Parlamenti képviselőként fogadóóráin rendszeresen találkozik véleményekkel, kritikákkal. Mi az, amit ezekből beleépít munkájába?

– Civilszervezetekkel, kismamákkal, nagycsaládosokkal, nyugdíjasokkal és fogyatékkal élő személyekkel rendszeresen konzultálok. Az egyik legtöbbet tárgyalt téma a bölcsődék. Tudjuk, kevés van. Éppen ezért az RMDSZ országszerte 203 új, környezetbarát bölcsőde megépítésére biztosított forrásokat, ezek építése el is kezdődött, ezzel 10 ezer családnak segítünk. Emellett újra előjön az a reális kérés, hogy a gyermekpénzt növeljük meg. Egy évvel ezelőtt a 2 évnél kisebb gyermekek és a fogyatékkal élő gyermekek pótlékát 600 lejre, a 2 év feletti gyermekekét 243 lejre emeltük, idén az a célunk, hogy ezt az összeget az infláció növekedéséhez igazítjuk.

Egy másik sikeres történet: sok nevelőszülő, örökbe fogadni kívánó keresett meg minket. Egyszerűsítettük az örökbefogadási procedúrát, anyagi juttatásokat vezettünk be az örökbefogadó szülőknek, valamint az összeszokási szabadság ideje alatt, amelyet 1 évről 2 évre emeltünk, a gyereknevelési szabadságnak megfelelő összegre jogosultak ezek a szülők. Minden gyereknek joga van békés, nyugodt családi környezetben felnőni, Romániában 5.410 gyermek vár arra, hogy családban élhessen.

 – Mi várható még?

Egy válságos környezetben, amit lehetett, azt meg is tettük, viszont nagyon sok tennivalónk van még a családok támogatását illetően. A következő időszakban a nagyszülői GYES bevezetésén dolgozunk.

Azok a kismamák, akik a gyermek fél éves kora előtt visszamennek dolgozni, jogosultak az úgynevezett visszailleszkedési pótlékra, egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a 2 évet. Ez 1500 lej. Mi azt kezdeményezzük, hogy amennyiben szülők visszatérnek dolgozni, lemondanak erről a plussz juttatásról és szívesen bíznák gyereküket a még dolgozó nagyszülőkre, akkor a nagyszülők is jogosultak legyenek a GYES-re.

Emellett növelni kívánjuk a terhesség alatti ingyenes szűrővizsgálatok számát, távmunka, részmunkaidő lehetőségek bevezetésén dolgozunk a GYES-ről visszatérő anyáknak, ki akarjuk terjeszteni az afterschool-programokat, védőnői hálózatot építenénk ki, és csökkentenénk a gyermek- és felnőtt pelenka TVA-ját 5 százalékkal.

– Javában zajlik az RMDSZ kormányzati konzultációja. Ebben az időszakban az erdélyi magyarok elmondhatják a véleményüket a kormányzásról. Miért fontos ez?

– Több mint két éve vagyunk kormányon, érdemes hát a félidőn túl számba venni, amit elvégeztünk, és azt is, ami még előttünk áll. Ennek leghasznosabb módja, ha eredményeinket és terveinket megbeszéljük a közösségünkkel. Ezt tesszük most: találkozókat, fórumokat szervezünk Erdély-szerte, és létrehoztunk egy honlapot is, a kormany.rmdsz.ro oldalt, ahol értékelni lehet az RMDSZ kormányzati munkáját egy rövid kérdőív kitöltésével. Én arra kérek mindenkit, hogy ne tartsa magában a javaslatait.

(Támogatott tartalom.)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 16., 13:58
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Én pedig azt hittem, hogy a kormányzás arról szól, hogy annak az érdekét képviseljétek, aki titeket oda tett, az esetek túlnyomó többségében a multik érdekeit a nép érdekeivel ellentétben! És megszavaztok minden olyan törvényt, amely ellehetetleníti az egyszerű emberek életét és szemet hunytok a szabadrablás előtt, lásd indokolatlan áremelések minden területen!

 • User
  Dátum: 2023. március 16., 19:26
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nen ehez a cikhez passzol ,de az emberekért dolgozunk.Kézdivásárhely március 16, Stadion 15 ös negyedböl reggel elmész dolgozni,mire hazaérsz minden be van keritve,autok elvive….álsz…..és bámulsz…megnézed biztosan jó helyen jársze…..Idöben fizesd ki az adód…mert megemelték az államiaknal a fizut,….mert megérdemlik.Kérdem én mint egyszerü szürke melos polgár,KINEK LETT VÓLNA A DOLGA ÉRTESITENI….az ott parkoló autosokat hogy pl 2 nap mulva szétrugják azt a régi bolhafészket ,és vidd el az autód..Senki nem vette a fáradságot,mert ugyebár nem ezert kapják a pénzt.Az államnál mindent lehet,soha senkit nem vonnak felelöségre.NA de sebaj..nemsokára jönnek a vállasztások…majd mi……senki emberek….megyünk választani.ÜDV….Senki Alfonz.

 • User
  Dátum: 2023. március 16., 19:06
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Csatlakozom az elöbbi hozzászolóhoz,a Stadion 15 ös parkolóval kapcsolatosan.AKINEK az lett volna a dolga hogy értesitse az ott parkolókat,dupla…..netán tripla báránypézt kapjon,amit a polgármester báránypénzéböl huznak lee.Hajrá UDMRE..IGY KELL EZT CSINÁLNI.

 • User
  Dátum: 2023. március 17., 5:04
  ÉRTÉKELÉS: 6

  És kinek kéne meg köszöni azt,hogy kormanyozhatnak? Hát nem,nem Kelemen Hunorkanak,hanem azoknak akik bizalmat szavaztak nekük,csak azt még másnap el felejtették.Legalabb az ígéretek 10szazalekat teljesítették volna,ehelyett olyannal tüntetnek,mint bölcsőde építés,uszoda építés,erre a pénzt az unió adja,nem az RMDSZ.

 • User
  Dátum: 2023. március 17., 7:21
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Neha napjan lekellenne venni a rozsaszinu szemuveget ,mert tele penztarcaval es teli gyomorral nem igazan lassatok a valosagot!!! Peldaul Kezdivasarhely a tortenelme melypontjan van[az hogy a legmelyebb?],nagyon rossz uthalozat,gyengen fizetett keves munkahely,sz elmult 10 evbe szinte nem letesultek uj munkahelyek,csak a kozszferaba.Az hogy epul egy fodott uszoda annak orulnek majd azok akiknek ;cseppen;az osszkoltsegbol 10-20%.

 • User
  Dátum: 2023. március 17., 11:47
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Azt irja az egyik hozzaszolo: „Na de sabaj.. nemsokara jonnek a valasztasok… majd mi…senki emberek…megyunk valasztani. ” Hat ettol ok nem fognak beilyedni, mert sajnos a valasztok kozul ,ennyi csalodas ellenere is, sokan a tulipanra szavaznak. Es van meg egy bibi. Itt Romaniaban mindeg azok lesznek a nyertesek, akik a szavazatokat szamoljak ! Ezert senki ne altassa magat affelol ,hogy demokratikus valasztasok utjan a nep legyozi majd nepnyuzoit ! Ezt csak egy kemeny es kitarto forradalommal lenne lehetseges ,amire sajnos sem a roman nep, sem az itt elo magyar kissebbseg nem kepes ! Ezet minden marad a regi !

 • User
  Dátum: 2023. március 21., 8:24
  ÉRTÉKELÉS: 4

  90% ingyen pénzosztásrol beszél a hölgy, engem inkább az érdekelne, hogy mit tesznek a új munkahelyek létrehozása, bérek nővelese, akármilyen szakképzés I’ll. továbbképzés elindítása érdekében. Mit tesznek, hogy a háromszéki ember is megkapja az országos átlagbèrt és akár azon felől is, hiszen mindenki nem lehet politikus , állami ill. önkormányzati alkalmazott. A szociális háló egyre növekszik, ilyen-olyan segélyeket osztanak, sokan örvendenek az ingyen pénznek, de az lenne a helyes, hogy mindenki a saját munkája után keressen annyit, hogy segély nélkül is elboldoguljon. De ez már egyfajta „autonómia” és ez nem mindenkinek a javát szolgálja.