Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nyolc kiskutyát dobtak ki az erdő szélén

Nyolc kiskutyát dobtak ki az erdő szélén Kovászna megye

A közelmúltban nyolc kidobott kutyakölyköt talált egy nő az előpataki erdő szélén. A szépmezői állatmenhelyen elutasították, így egyelőre ő gondozza és a hatóságok közbenjárásáig gazdát keres a jószágoknak. A hasonló esetekben kiróható bírságokról az illetékesektől érdeklődtünk.

Hirdetés
Hirdetés

Cătălina Irena Lucas Facebook-oldalán tette közzé, hogy kedden az előpataki erdő szélén talált nyolc 6 és 8 hét közötti kiskutyát, melyeket azonnal otthonába vitt és vízzel, illetve élelemmel látott el. Mivel azonban már két kutya gazdája, nem tudja felnevelni a kis „jövevényeket”, ezért a 112-őt hívva az állatvédőket próblta elérni, ám elmondása szerint sikertelenül. A szépmezői állatmenhelyen elutasították, arra hivatkozva, hogy az ebeket nem Sepsiszentgyörgy területén találta. „Egyelőre gondozom őket, abban bízva, hogy valaki segít számukra szerető gazdit találni” – írja közösségi oldalán a nő.

Mivel a kiskutyák nincsenek mikrochipezve, kevés az esély arra, hogy megtalálják és felelősségre vonják a kölyköket kidobó felelőtlen gazdát. A törvény értelmében a helyi önkormányzatoknak kötelessége a kóbor ebek befogásáról gondoskodó személlyel vagy szervezettel való szerződéskötés, ezért a rendőrség felszólítja az előpataki illetékeseket a kiskutyák menhelyre szállítását vagy azok örökbeadását célzó intézkedések foganatosítására.

Megszüntetnék a kóborkutya-problémát

Március elején kezdődött az állatrendőrségnek az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatósággal közösen, az állatorvosok bevonásával, valamint a sepsiszentgyörgyi AMY és a kézdivásárhelyi Benji egyesületek támogatásával rendezett, november végéig tartó, a kutyatulajdonosok kötelezettségeire, illetve ezek elmulasztásával járó büntetésekre vonatkozó tájékoztató és figyelemfelhívó kampánya. „Célunk, hogy minden településen legalább 50 háztartást felkeressünk. Fontos, hogy az információ minél több emberhez eljusson. Ha szabálytalanságot észlelünk, felszólítjuk a tulajdonosokat, és határidőt szabunk a hiányosságok pótlására. Segítünk nekik abban is, hogy megadjuk azoknak az irodáknak az elérhetőségét, amelyekkel együttműködünk az ingyenes ivartalanításban, így elvileg egy kutyatulajdonos megúszhatja körülbelül 100–150 lejjel, amit a mikrochipezésért és veszettség elleni védőoltásért kell fizetnie” – részletezte a Kovászna megyei állatrendőrség vezetője.

Borsos büntetéseket kockáztatnak

A törvény értelmében a kutyatulajdonosok 3000–12.000 lej közötti bírsággal sújthatók, amennyiben kutyakölyköt dobnak ki, nem oltatják be házőrzőiket, a mikrochip hiánya miatt pedig 5–10 ezer lej közötti büntetést kockáztatnak. Szintén szabálysértésnek minősül az állat kötelező ivartalanításának elmulasztása, ezért szintén 5-től 10 ezer lejig terjedő büntetés róható ki. „Háromszéken mindössze 5–10 százalék körül áll az ivartalantás” – hangsúlyozta Forró Béla, a kézdivásárhelyi Benji Állatvédő Egyesület alelnöke. Hozzátette, a megfelelő menedéket, élelmet és vizet nem biztosító kutyatartókat ugyancsak 3000–12.000 lejjel büntethetik.

Fotó: Cătălina Irena Lucas / Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 16., 14:39
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Micsoda hozzá állás a hivatalosságok részéről. Jó hogy van allatrendorseg csak azt nem tudom miért. Velük vagy nélkülük egyre megy ki lényeg majd a speciális nyugdíj. Elsüllyednek a szégyentől ha így végezném a munkámat

 • User
  Dátum: 2023. március 16., 15:31
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Forró Béla örülne-e, ha neki lenyisszantanák!? Ráadásul úgy tudjuk, hogy a fajkutyákat nem kell ivartalanítani, akkor ez milyen igazságosság? TÁn azok nem kóborolnak, s nem üzekednek? Példa kerül elég, hafel hergeljük az embereket.

  • User
   Dátum: 2023. március 16., 16:38
   ÉRTÉKELÉS: 1

   A törzskönyvezettekre általában nagyon is vigyáznak a gazdák, hogy ne párosodjanak csak úgy az utcán… De gondolom még sose volt ilyen kutyája.

 • User
  Dátum: 2023. március 20., 9:18
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Javasolnám,hogy a falvak mindkét bejáratánál helyezzenek el kamerákat mert pl.Almásba is elég gyakran hoznak kóbor kutyákat és szélnek eresztik.Így vissza lehet nézni a kamerát ha idegen autó jön és távozik.Valahogy el kell csípni az ilyen aljas embereket.Egyébként volt olyan eset is amikor éjjel a központba engedtek el jó pár kutyát,valaki látta mert az állatok nagyon ugattak amikor lerugdosta őket az illető a kis teherautóból,azonban a számtáblát nem lehetett a sötétben azonosítani.Oda kellene ezekre a doldokra figyelni és a gazdákat is felszólítani,hogy saját kutyájukat ne engedjék az uton kóborolni mert van ilyen felelőtlen gazda is.Ezek pedig zavarják a csendet ha napközben vagy éjjel kóborolnak hiszen az az állat amelyik védi a házat nyílván folyamatosan ugat ha idegen kutya közeledik a portához vagy futkározik az utcában.A nemkívánatos szaporulat elkerülése érdekében pedig van ingyenes ivartalanítás Kézdivásárhelyen kutyáknak,macskáknak .Ez nagyon dícséretes kezdeményezés,tényleg csak egy kis törődés és akkor nincsenek a ilyen sajnálatos esetek mint a fenti beszámolóban.