Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cseke: 2,73 milliárd eurót biztosítunk zöldebb közlekedésre, bicikliutakra, fiataloknak szánt lakásokra

Cseke: 2,73 milliárd eurót biztosítunk zöldebb közlekedésre, bicikliutakra, fiataloknak szánt lakásokra Románia

A határidőhöz képest másfél hónappal korábban, május 16-án indítja el a fejlesztési minisztérium a helyreállítási alapból finanszírozott önkormányzati beruházásokra szánt pályázati kiírást – jelentette be csütörtöki, bukaresti sajtótájékoztatóján Cseke Attila.

Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ fejlesztési minisztere rámutatott, a pályázati útmutatót kidolgozták és elküldték az Európai Bizottságnak, így hamarosan indulhat a pályázás. „Az önkormányzatoknak szánt támogatás egyedülálló Európában, 2,73 milliárd eurót harcolt ki a szövetség a helyreállítási alap tárgyalásakor olyan beruházásokra, amelyek segítségével zöldebb, környezetbarát településeket építenek” – idézte a tárcavezetőt az RMDSZ közleménye.

A fejlesztési minisztérium 5522 fiataloknak, orvosoknak és tanároknak szánt környezetbarát lakást épít, illetve 1091 kilométer bicikliutat. Továbbá 754 millió euróból fejleszti a zöldebb, környezetbarát közlekedést. ‘1135 elektromos és környezetbarát autóbuszt és egyéb tömegközlekedési eszközt vásárol a minisztérium, amelyekhez 13.200 töltőállomást is biztosítunk országszerte’ – hangsúlyozta Cseke Attila.

A tárcavezető elmondta: a fejlesztési minisztérium továbbá finanszírozást biztosít 747 millió euró értékében a vidéki középületek felújítására is.

Cseke beszélt arról is, hogy az új, környezetbarát bölcsődék megépítésével kapcsolatos pályázati útmutatót is közzétette csütörtökön a minisztérium, és június végéig megnyitja a pályázást. Bölcsődeépítésre 299 millió eurót különített el a szaktárca a helyreállítási alapból – derül ki a közleményből.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük