Felhívás!

Családban elfojtott gyermekvélemények

Családban elfojtott gyermekvélemények Románia

Közzétette több hetes felmérésének és adatgyűjtésének eredményeit a World Vision Románia Alapítvány (FWVR). A romániai gyermekek helyzetét vizsgálták az általános emberi jogok és a kiskorúakra vonatkozó sajátos szempontok alapján.

Tavaly Romániában és Erdélyben hivatalosan 14 170 olyan esetet jegyeztek, amelyek a gyermekek, kiskorúak elleni túlkapásnak minősülnek (testi vagy lelki bántalmazások, durva otthoni fegyelmezések stb.). Ide sorolják az olyan eseteket is, amikor a zsenge korú gyermeket akarata ellenére kényszerítik, kötelezik erejét s tudását meghaladó munkákra, feladatokra. Az FWVR szervezet tanulmánya szerint a megkérdezett gyermekek 90 százaléka szeretné, egyetért azzal, hogy a szülők legyenek kellőképpen felvilágosítva a családon belüli, illetve gyermekekkel szembeni erőszakos cselekmények, tettlegességek jogi következményeivel kapcsolatosan. A felmérés adataiból kiderül, a gyermekek 70 százalékának sérül a szabad véleménynyilvánítási, beleszólási joga, ilyen szempontból a többség elnyomva érzi magát. A szülők csaknem 50 százaléka közömbös, felületes a gyermekvédelmi szabályokkal, direktívákkal szemben. Sok-sok családban a szülők nem segítenek vagy csak keveset segítenek a kisgyermekek iskolai feladatainak, leckéinek megoldásában, vagy egyéb – a tanuláshoz, iskolai tevékenységhez kapcsolódó – kérdésekben, helyzetekben. A FWVR úgy ítéli meg, a hiányosságok kiküszöböléséhez nagyban hozzájárulhat a Szülők Iskolája elnevezésű országos tájékoztató kampány, amelyre főleg falusi környezetben van igény.

A World Vision Románia Alapítvány több mint 20 ezer kiskorúval és szüleikkel tart szorosabb kapcsolatot 500 faluban, községben – nemcsak a felmérések idején.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások