Felhívás!

Elcsalt érettségidolgozat története

Elcsalt érettségidolgozat története Románia

A libertatea.ro hírportál értesülései szerint vádalkuval zárult az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb érettségivizsga-csalásának büntetőjogi eljárása. 

A Ploiești városi Mihai Viteazul Nemzeti Kollégium egyik termében 2015. június 29-én román nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga zajlott. Amikor T.M.-E. végzős diáklány (atlétikában országos bajnok) a dolgozatát leadta, a vizsgaterem felügyelője tollal megjelölte az egyik oldalt, és jól vigyázott arra, hogy az a dolgozat mindig a tömb tetején legyen. A későbbi órákban Robert V.M. testnevelő tanár, a lány atlétika-edzője a felügyelővel megbeszélt helyről elvette a lány dolgozatát, és helyette egy saját maga által elkészített dolgozatot tett, tehát teljesen kicserélte. A lánnyal is meg volt beszélve előzetesen, hogy ő azonosító jelként a 12-ik oldal számozását áthúzza, és ír melléje egy 9-est. Ennek alapján volt biztos a tanár abban, hogy a megfelelő dolgozatot fogja kicserélni. Mivelhogy abban az időszakban tanfelügyelő volt, a dolgozatokhoz való hozzáférés nem okozott nagy gondot.

A csalást valaki észrevette, így kezdődött tüzetesebb vizsgálat. A módszert tekintetbe véve, a hatóságok bűncselekményként vizsgálták az ügyet, az ügyészség munkáját telefon-lehallgatásokkal is segítették. A tárgyi bizonyíték létezett, hiszen a kézírás nem a diáklányé volt, emellett a dolgozat lapjairól hiányoztak a főbb biztonsági elemek, mindenekelőtt a “Bacalaureat 2015”  (Érettségi 2015) pecsét. A kivizsgálások első szakaszában a lány azt nyilatkozta, nem volt tudomása arról, hogy mit tesz az edzője, a nyomozók azonban bizonyították, hogy a csalás előzetes megegyezés nélkül nem sikerült volna ilyen szervezetten. A telefonlehallgatásokból arra is fény derült, hogy az atlétika edzőnek viszonya volt a diáklánnyal. Egyik kollégája korholja telefonon az eset miatt, és cinikusan megjegyzi: “Mit értél el, te csak segíteni akartál, a lányt nagyon megviselte az ügy, tönkretetted az életét…, már mással bújik ágyba, nem veled, na jó, néha még veled is”. Tanárkollégák egymás közötti telefonbeszélgetéséből is egyértelműen kiderül, hogy ki a csalás elkövetője, sajnálkoznak, hogy az edző butaságból börtönbe kerülhet, a lány pedig rá sem hederít majd …

Az ügyészség bizonyítékai elől Robert V.M.-nek nem volt kibúvója, elismerte a csalást. Azt mondta, ő ajánlotta fel a segítségét a lánynak, mert tudta, hogy a szülei szigorúak, szüksége van jó vizsgaeredményre. A vádalku jogi eljárást a bíróság elfogadta, Robert V.M. büntetése egy év és két hónap felfüggesztett szabadságvesztés, valamint egy sor jogkorlátozás. Mást nem ítéltek el, felmentették a diáklányt és az ügybe beszervezett teremfelügyelő tanárt is, aki mindig-mindig legfelül tette a lány dolgozatát.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.