Felhívás!

Csaknem 300 ezer külföldi kapott román állampolgárságot az elmúlt öt évben

Csaknem 300 ezer külföldi kapott román állampolgárságot az elmúlt öt évben Románia

Az elmúlt öt évben csaknem 300 ezer külföldi szerezte meg a román állampolgárságot – idézte szerdai számában a Krónika az igazságügyi minisztérium által közölt adatokat. A szaktárca egy liberális parlamenti képviselő interpellációja nyomán hozott nyilvánosságra összegző adatokat a román állampolgársággal kapcsolatban.

A minisztérium közlése szerint 2017. január elseje óta a Moldovai Köztársaságból 235 833-an, más államokból pedig 48 947-en szereztek román állampolgárságot. A szaktárca szerint 2010 januárjától összesen 746 695 moldovai állampolgár szerezte meg vagy kapta vissza a román állampolgárságot, és általuk 280 396 kiskorú is román állampolgár lett. A román állampolgárságért folyamodó moldovaiak közül csupán 7450-en rendelkeznek romániai lakhellyel, a többiek a szülőföldjükön élnek, és a román külképviseleteken tették le az állampolgári esküt.

A minisztérium arra is kitért, hogy 2017 január elseje óta több mint 1800-an mondtak le a román állampolgárságukról, elsősorban azért, mert olyan ország állampolgárságáért folyamodtak, amelyik nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét.

A Krónika emlékeztetett arra, hogy Románia 1991-ben Magyarország pedig 2010-ben tette lehetővé azoknak és leszármazottaiknak a honosítását, akik önhibájukon kívül veszítették el a román, illetve a magyar állampolgárságot. Ennek ellenére korábban az erdélyi magyarok magyarországi honosítása Bukarest rosszallását váltotta ki, és a román nacionalista hangadók ma is nemzetbiztonsági kockázatként tekintenek a román-magyar kettős állampolgárokra.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.