Felhívás!

Csak legyen, miből kipengetni…

Csak legyen, miből kipengetni… Románia

Egyáltalán nem egységes a bértörvény, és a béremelések nehezét akkor kell majd végrehajtani, amikor a Szociáldemokrata Párt (PSD) már nem is lesz kormányon, ezért a liberálisok rendkívül elégedetlenek ezzel a jogszabállyal – jelentette ki kedden Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvivő elnöke.

„Természetesen elégedetlenek vagyunk, hiszen a bértörvény minden, csak nem egységes: újabb eltérések jelentek meg az azonos kategórián belül dolgozók fizetései között, nem tartják be az igazságosság és a teljesítmény elvét, amelyek alapjait kellene hogy képezzék egy ilyen jogszabálynak. Ugyanakkor fel szeretném hívni az egész ország figyelmét arra, hogy azok, akik elítélték a volt kormányt, amiért a válság alatt fizetéseket csökkentett, most egy viszonylag kiegyensúlyozott gazdasági helyzetben visszavágnak egyes béreket, például a helyi közigazgatásban és nem csak” – nyilatkozta Turcan a parlamentben. Szerinte máris több százezer ember elégedetlen az egységes bértörvény előírásaival.

A szenátus első házként tárgyalta a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) képviselő 205 honatya által benyújtott tervezetet, amelyet a keddi voksoláson 85 szenátor támogatott szavazatával, 10-en ellenezték azt, 12-en pedig tartózkodtak.

A felsőház plénuma elfogadta a munkaügyi szakbizottság jelentését, miután a testület hétfőn módosító javaslatokkal kiegészítve kedvezően véleményezte a tervezetet. Ennek hétfői, plénumbeli vitáján a PSD, az ALDE és az RMDSZ támogatásáról biztosította a jogszabályt, míg a Nemzeti Liberális Párt, a Népi Mozgalom Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség jelenlegi formájában ellenezte. Utóbbi alakulatok azon meggyőződésüknek adtak hangot, hogy szélesebb körű konzultáció kellene hogy megelőzze egy ehhez hasonló törvény elfogadását.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter felszólalásában hangsúlyozta, a törvény célja felszámolni a közalkalmazotti bérek közötti aránytalanságokat az egyenlő munkáért egyenlő bér elve alapján.

Raluca Turcan úgy látja, „az egységes bértörvényt jelenleg két ember támogatja, Lia Olguţa Vasilescu és Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, miközben a pénzügyminiszter, Viorel Ştefan el sem megy a törvényről szóló vitákra, telefonon kapja az utasításokat Liviu Dragneatól. Akik valószínűleg felelősebben kormányoznának, nem lépnek nyilvánosság elé, és nem vállalják fel azokat a kiadásokat, amelyeket Románia jelen pillanatban nem bírna el” – nyilatkozta Turcan a parlamentben.

„Nincs ahonnan jönniük az állam által felvállalt költségeknek, mert Romániában már senki nem termel. A beruházások is összeroppantak, az európai finanszírozások leálltak. Szinte minden, ami tőkebeáramlást jelentene a termelő ágazatokban, jelen pillanatban nem működik. Szerintem nagyon kényes helyzet előtt áll Románia, és ez a kormány egy ketyegő bombán ül, mert ígérnek, ígérnek, de nem lesz, amiből betartaniuk” – kongatta meg a vészharangot a PNL elnöke.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. május 24., 13:27
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Mind tekinthetik amit az ujagiro irt jo akaratbol.Kell olvasnia a vilag tötenelmet hogy megtudjak ki volt az a MARTIN LUTHER
  AZ a gyilkos predikalo az 15oo-as evböl-aki nem akarja felvenni amit irt meg kell ölni,A nyugait orszagban kevesbe reagalnak erre a valasra: Ezek a hülye Romanok meg penzel is segitik aszt a roncs templomot ahelyet adnak a szegenyeknel-
  es a fogatlanoknak am ceausecu idejeben nem volt.