Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ciucă: sajnos még mindig váratlanul éri a hatóságokat a tanévkezdés

Ciucă: sajnos még mindig váratlanul éri a hatóságokat a tanévkezdés Románia

A jelek szerint a tanévkezdés még mindig váratlanul éri a hatóságokat, továbbra is vannak olyan iskolák, ahol az udvaron vannak a vécék – jelentette ki kedden a miniszterelnök, arra utasítva az illetékeseket, hogy a következő két éven belül oldják meg ezt a problémát.

Hirdetés
Hirdetés

A prefektusokkal és a megyei tanfelügyelőségek képviselőivel tartott távértekezleten Nicolae Ciucă elmondta, hogy szeptember 5-én mintegy 2.940.000 óvodás és iskolás számára kezdődik meg a tanév összesen 17.872 tanintézetben.

Közölte: az önkormányzati vezetőktől hétfőn arról értesült, hogy vannak olyan települések, ahol nem lesz akadálytalan az iskolakezdés, a pedagógusi állások 4 százaléka például még betöltetlen. “És sajnos még mindig vannak olyan iskolák (…), ahol az udvaron van a vécé” – jegyezte meg.

A kormányfő arra kérte a távértekezleten jelen lévő oktatási minisztert, hogy két éven belül számolják fel ezt a jelenséget. “Nem hiszem, hogy hatalmas anyagi ráfordítás lenne ennek a problémának a megoldása. Szeretném, hogy két év múlva az iskolakezdés előtt ez már ne legyen téma” – jelentette ki.

Ciucă felszólította az oktatási minisztert és a belügyminisztert, hogy az év végéig készítsenek egy településekre lebontott tervet a probléma megoldására. “Nem fogadok el semmiféle kifogást” – tette hozzá.

A miniszterelnök közölte, hogy vannak gondok a tankönyvek biztosításával is, de ezek a tanévkezdésig megoldódnak. A diákok ingáztatásáról elmondta: hétfőn arra utasította a megyei tanácsok elnökeit, hogy ha csak három gyerek is van, akinek nincs mivel eljutnia az iskolába, oldják meg a szállításukat. “Minden diáknak biztosítani kell a hozzáférését az oktatáshoz” – hangsúlyozta Ciucă. 

Nicolae Ciucă elmondta, az új tanügyi törvények tervezetét hamarosan jóváhagyja és beterjeszti a parlamentbe a kormány. Közölte, hogy értékeli a jogszabályokról eddig lezajlott nyilvános vitát, és a párbeszéd folytatására buzdított. 

Cîmpeanu: az óvodák és iskolák 3,3 százalékának nincs közegészségügyi engedélye

Az óvodák és iskolák 3,3 százaléka nem rendelkezik még közegészségügyi engedéllyel, de ‘folyamatban van a hiányosságok pótlása’ annak érdekében, hogy a szeptember 5-i tanévkezdésig elháruljon ez a probléma – jelentette ki kedden Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Elmondta, hogy a közegészségügyi engedélyek beszerzése megoldható, ha a helyi önkormányzatok hatékonyan használják fel a célra kiutalt költségvetési forrásokat.

A miniszter közlése szerint jelenleg 100 olyan iskola van az országban, amelynek az udvarán vannak a vécék, de emlékeztett arra, hogy 3-4 évvel ezelőtt a számuk meghaladta a 2000-et. Megjegyezte, hogy a tanintézeteket az önkormányzatoknak kell a közegészségügyi előírásoknak megfelelő mosdókkal felszerelniük, de tavaly a célra kapott költségvetési összeg kétharmadát nem költötték el.

Sorin Cîmpeanu tájékoztatása szerint jelenleg a pedagógusi állások 96 százaléka van betöltve, a meghirdetett igazgatói és az aligazgatói posztoknak pedig a 80 százaléka. A betöltetlen posztokra újabb versenyvizsgákat hirdetnek.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy az idei tanévkezdés előtt az épületük korszerűsítése vagy bővítése miatt 374 tanintézetet kellett elköltöztetni, a munkálatok pedig nem fejeződnek be szeptember 5. előtt. Hozzátette, a tankönyvek 98 százalékát sikerült biztosítani az új tanévre, és ez az előző éveknél jobb arány. Végezetül megemlítette, hogy a tanintézetek 14,3 százalékának nincs tűzvédelmi engedélye, a beszerzésük egy részüknél folyamatban van. 

Bode: 3783 iskolaépületnek nincs tűzvédelmi engedélye

Összesen 3783 iskolaépületnek nincs tűzvédelmi engedélye, de 862 tanintézet esetében folyamatban van a beszerzése – jelentette ki kedden Lucian Bode belügyminiszter.

Elmondta, hogy az összesen 17.872 óvoda és iskola 57 százalékának az őrzése nincs megoldva, 43 százalékuk pedig rendelkezik valamilyen biztonsági rendszerrel.

Lucian Bode tájékoztatása szerint jelenleg az országban 4826 iskolabuszt tartanak nyilván, amelyek 7 százaléka működésképtelen. Közölte, hogy a tanévkezdés biztonságáról összesen 8800 rendőr, csendőr és tűzoltó fog gondoskodni szeptember 5-én.

A belügyminiszter kitért arra is, hogy a következő tanévben kiemelt figyelmet fordítanak a rendvédelmi szervek az iskolai drogfogyasztás megelőzésére.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások