Hirdetés
Hirdetés

Ciucă: a Románia és az USA közötti partnerség a legmagasabb szintre jutott

Ciucă: a Románia és az USA közötti partnerség a legmagasabb szintre jutott Románia

Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere Nicolae Ciucă kormnyfővel közösen megtekintette kedden a Román Atheneumban a Mi, a nép: 25 év stratégiai partnerség című kiállítást, amely a román és az amerikai nép közötti sokrétű kapcsolat témáját dolgozza fel 1997-től napjainkig.

“Nagy örömmel és büszkén mondhatom, hogy stratégiai partnerségünk negyedszázados története során a legmagasabb szintre jutott. A huszonöt év nagyon fontos mérföldkő, amely rádöbbent bennünket, hogy 1997-ben egy olyan generáció született, amely a stratégiai partnerséggel együtt nőtt fel és forrott ki” – fogalmazott Ciucă.

Meggyőződését fejezte ki, hogy ez a nemzedék mindent meg fog tenni a szabadság, a kivívott jogok és a demokratikus értékek védelmében, és hogy ez a generáció a román néppel együtt értékeli a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség, valamint az ország NATO-tagságának és uniós tagságának valódi jelentőségét.

Úgy vélte, az amerikai külügyminiszter bukaresti jelenléte igazolja, hogy az Egyesült Államok fontosnak tartja a két ország közötti stratégiai partnerséget, és hangsúlyozta: a román kormány minden tőle telhetőt megtesz eme partnerség megerősítéséért és kibővítéséért, amely az ország kül- és biztonságpolitikájának egyik alappillére.

A kormányfő megköszönte az USA-nak, hogy fontosnak tartja a keleti NATO-szárny védelmi és elrettentő erejének fokozását. Megemlítette ugyanakkor a stratégiai partnerség gazdasági dimenziójának fontosságát is, kiemelve a romániai amerikai befektetések számának növekedését és az energia területén fennálló együttműködést. Ez utóbbi hozzá fog járulni Románia energiafüggetlenségének eléréséhez – fejtette ki.

Antony Blinken megemlékezett arról a pillanatról, amikor 25 évvel ezelőtt Bill Clinton amerikai elnök és Emil Constantinescu román államfő aláírta Bukarestben a Románia és az USA közötti stratégiai partnerségről szóló szerződést. Rámutatott, jómaga is tagja volt Clinton elnök kíséretének.

“Nem hiszem, hogy a két elnök akkor el tudta volna képzelni, hogy ilyen lesz a kapcsolat a két ország között 25 évvel később. Mint azt ön is mondta, közös értékeken alapuló, megbonthatatlan szövetségünk van, amelyet meg fogunk védeni, ha megtámadnak bennünket” – mondta Blinken.

A Mi, a nép: 25 év stratégiai partnerség című kiállítást az USA nagykövetsége szervezte a külügyminisztériummal és az Agerpres hírügynökséggel partnerségben. Az Agerpres 20, a külügyminisztérium 13 archívumból származó fényképpel járult hozzá a kiállítás 150 fotográfiából álló anyagához.

A kiállítást eddig Craiován és Temesváron mutatták be, november 30-áig Bukarestben látható. Ezt követően Nagyszebenben, Kolozsváron, Iaşi-ban és Konstancán is bemutatják.

Iohannis a régió biztonságáról, Ukrajna támogatásáról, az energiaválságról és a vízummentességi programról tárgyalt Blinkennel

Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadta kedden a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis államfő – számolt be az elnöki hivatal.

Blinken a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kedden és szerdán zajló soros értekezletére érkezett Romániába. Ugyanakkor idén ünneplik a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség megkötésének 25. évfordulóját.

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Iohannis és Blinken “tartalmas” eszmecserét folytatott az Ukrajna elleni orosz agresszió gazdasági, társadalmi és humanitárius hatásainak súlyosbodásáról, valamint a madridi NATO-csúcson a keleti szárny megerősítéséről hozott döntések gyakorlatba ültetésére irányuló intézkedésekről.

A román államfő elismerését fejezte ki a Joseph R. Biden amerikai elnök és a washingtoni adminisztráció által a transzatlanti egység, valamint a transzatlanti és a globális vezetők közötti koordináció biztosításában vállalat szerepért.

Az elnök köszönetet mondott, amiért az Egyesült Államok nemrég növelte a katonai jelenlétét Romániában a keleti szárny elrettentő képességének erősítése és ezáltal az ország és a térség biztonságának növelése céljából.

Iohannis felidézte a madridi NATO-csúcson született “történelmi jelentőségű” döntéseket, ezek azonnali és teljes körű gyakorlatba ültetését szorgalmazva. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bukaresti értekezleten fontos lépéseket lehet tenni a jövő évi, vilniusi csúcstalálkozó határozatainak előkészítésére.

Az Ukrajnának nyújtott támogatás kapcsán az elnöki hivatal beszámolója szerint Blinken kifejezte az Egyesül Államok elismerését Románia erőfeszítéseiért, amelyeket a háború sújtotta országból érkező menekültek megfelelő ellátásáért, az ukrajnai gabonaexport megkönnyítéséért, illetve a szomszédos ország támogatására irányuló nemzetközi erőfeszítések koordinálása terén tesz.

Az energiaválságról tárgyalva kiértékelték a kétoldalú stratégiai projektek helyzetét, különös tekintettel a polgári nukleáris kezdeményezésekre, amelyek lehetővé teszik majd Románia számára, hogy hozzájáruljon a térség energiabiztonságához.

A megbeszélésen Klaus Iohannis és Antony Blinken ismét nyomatékosították, a két országnak közös érdeke folytatni az együttműködést Romániának a vízummentességi programhoz való csatlakozása terén történő konkrét előrelépésekért – áll az elnöki hivatal közleményében.

Blinken: a Fekete-tenger térsége kritikus pontja a NATO védelmének

A Fekete-tenger térsége kritikus pontja a NATO védelmének és védelmi stratégiájának – jelentette ki kedden Antony Blinken a román külügyminiszterrel közösen tartott bukaresti sajtótájékoztatón.

Az amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy Ukrajna megtámadásával ‘Oroszország háborús övezetté alakította a fekete-tengeri régió egyes részeit’, és az ukrajnai kikötőket lezáró orosz erők az utóbbi évek legsúlyosabb élelmiszerválságát idézték elő. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) és Törökország erőfeszítéseinek köszönhetően azonban kialakultak a biztonsági folyosók a Fekete-tengeren, és Románia is alapvető szerepet játszott az Ukrajnából érkező gabona és más élelmiszerek továbbításában – emlékeztetett Blinken.

‘Nem hagyjuk magunkat elrettenteni, megszilárdítjuk a NATO jelenlétét a Fekete-tengertől a Balti-tengerig. Ennek érdekében szorosan együttműködünk a NATO-val, hogy a fekete-tengeri régióra vonatkozó stratégiát megerősítsük. Románáinak életfontosságú szerep jut ebben a helyzetben’ – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter.

Megemlítette, hogy jelenleg több mint 3000 amerikai katona állomásozik Romániában, és pozitívan értékelte azt, hogy Románia GDP-je 2,5 százalékát kívánja a védelemre fordítani. Ezzel szerinte Románia ‘kulcsfontosságú szerepet vállal’ a fekete-tengeri térség biztonságának megőrzésében.

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások