Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ciucă: a PNL-PSD-RMDSZ koalíció biztonságot, stabilitást és kiszámíthatóságot hozott Romániának

Ciucă: a PNL-PSD-RMDSZ koalíció biztonságot, stabilitást és kiszámíthatóságot hozott Romániának Románia

A PNL-PSD-RMDSZ koalíció kormányra lépése biztonságot, stabilitást és kiszámíthatóságot hozott Romániának, különösen ebben az időszakban, amelyet a Covid-19 járvány legutóbbi hulláma, az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió, az energiaválság és az üzemanyagárak emelkedése, a nyersanyag- és élelmiszer-ellátási láncok megszakadása, az Európán, így Románián is végigsöprő infláció jellemzett – jelentette ki a kormányzás első évének kiértékelésekor Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Ciucă felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket a lakosság és a gazdaság védelmében hozott meg a kormány az elmúlt évben: a Támogatás Romániának csomagot, a béremeléseket, az országos helyreállítási terv (PNRR) megvalósítása érdekében vállalt feladatok teljesítését, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való felvétel irányába tett lépéseket, a közigazgatás modernizálásához szükséges reformokat.

A közvetlen külföldi befektetések idén megközelítik a 10 milliárd eurót, és az országos költségvetésből származó közel 90 milliárd lejes beruházásokkal “felgyorsították az országos és helyi szinten szükséges munkálatok ütemét”.

A kormányfő kifejtette, hogy az első olyan költségvetés, amely többéves programokra épül, egyensúlyt teremt a lakosság védelmét szolgáló intézkedések és az üzleti környezet számára szükséges intézkedések között, és biztosítja a szükséges forrásokat ahhoz, hogy jövőre is fennmaradjon a “gazdaság pozitív tendenciája”, a munkahelyteremtő beruházások üteme, és garantált legyen a szociális csomagok finanszírozása,.

Ciucă azt mondta, a 2022-es évre úgy fognak emlékezni, mint arra az évre, amikor megszüntették az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV). Ez Románia érettségét bizonyítja, amelyet az EU-hoz való csatlakozás után 15 évvel ért el. Annak dacára, hogy a térségben a vasfüggöny leomlása óta nem volt a mostanihoz hasonlóan súlyos biztonsági válság, Románia erősebb garanciákat kap biztonsági partnereitől, mint valaha, és az a tény, hogy a legfontosabb politikai-katonai szervezethez, a NATO-hoz tartozik, biztosítja számára a jobb jövő építéséhez szükséges védelmet – tette hozzá a miniszterelnök.

Úgy vélekedett, a kormány feladata az egyensúly fenntartása a jelenlegi többszörös válsághelyzetben. ‘Ezt sikeresen, együtt fogjuk átvészelni; mint már bebizonyítottuk, képesek vagyunk rá’ – zárta a kormány első évének kiértékelését a miniszterelnök.

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük