Felhívás!

Ciucă: a kormány a PNRR minden eddigi szakaszának célkitűzéseit teljesítette

Ciucă: a kormány a PNRR minden eddigi szakaszának célkitűzéseit teljesítette Románia

A kormány az országos helyreállítási terv minden eddigi szakaszának célkitűzéseit teljesítette, és ezután is teljesíteni fogja – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn, a helyreállítási terv (PNRR) gyakorlatba ültetését felügyelő bizottság ülésén.

Ciucă arra kérte a PNRR gyakorlatba ültetését kezelő intézmények képviselőit, hogy folytassák a párbeszédet az Európai Bizottság szakértőivel annak érdekében, hogy Románia hozzá tudjon férni a számára elkülönített forrásokhoz.

A kormányfő gratulált a fejlesztési miniszternek ahhoz, hogy hétfőn már az első néhány órában több mint 800 millió eurót pályáztak meg az önkormányzatok a helyreállítási alapból rendelkezésre álló, összesen 2,7 milliárd eurós finanszírozásból.

“Átlátható eljárásokra és jó szervezésre van szükség ahhoz, hogy a 30 milliárd euró minden egyes euróját sikerüljön lehívnunk” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A PNRR 69 versenypályázati felhívást irányoz elő és hagy jóvá, amelyek összértéke 13,462 milliárd euró (ami a PNRR teljes értékének mintegy 47%-át teszi ki), és amelyek közül 28-at az idei év első két negyedévében kell elindítani.

Eddig 20 felhívást azonosítottak, amelyek olyan programokat tartalmaznak, amelyeket be kell jelenteni a Versenytanácsnak. Ezek közül nyolcat a Versenytanács már jóváhagyott vagy folyamatban van a jóváhagyása, a fennmaradó 12 pedig a kidolgozás különböző szakaszaiban van. Ezek a projektek az erdők és a biológiai sokféleség védelme, a hulladékgazdálkodás, az épületek energiahatékonysága és ellenállóképessége, az energia, a digitális átalakulás, a vállalkozások és kutatás, fejlesztés és innováció támogatása, a zöld közlekedés érdekében történő infrastrukturális fejlesztés, a turizmus, a kultúra és a jó kormányzás terén várnak megvalósításra – tájékoztatott Nicolae Ciucă.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.