Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cîțu szerint fontos a koalíció helyreállítása, de az csak a PNL körül történhet

Cîțu szerint fontos a koalíció helyreállítása, de az csak a PNL körül történhet Románia

Florin Cîțu PNL-elnök csütörtökön azt nyilatkozta, a koalíció újjáépítése lehetséges „a PNL körül”, de ez azután történhet meg, hogy az USR „nyilvánosan elismeri”, hogy tévedtek, amikor a PSD-vel és az AUR-ral együtt megszavazták a bizalmatlansági indítványt.

Hirdetés
Hirdetés

„Sokat hallom a közbeszédben a ‘felelősség’ szót azoktól, akik az AUR-ral együtt indítványt nyújtottak be, akik az AUR-ral és a PSD-vel együtt indítványt szavaztak meg, azoktól, akik eltávolították az egészségügyi minisztert a kormányból, és miniszter nélkül hagyták Romániát. (…) Mindannyian egyetértünk abban, hogy Románia számára fontos a stabilitás és a koalíció újjáépítése, de a PNL körül. Ezt a megoldást javasoljuk. De nem lépnék túl gyorsan azon, ahogyan ide jutottunk. Nem mondhatod, hogy ma felelősségteljes vagy, ha egy hete még felelőtlen voltál. Ha túl akarunk lépni ezen a pillanaton, akkor ismerjék be a hibát, és akkor mehetünk tovább” – mondta Florin Cîțu.

Az ideiglenes miniszterelnök szerint nem került szóba az a forgatókönyv, hogy Dacian Cioloș visszalépjen, és a PNL egy másik miniszterelnököt javasoljon, aki nem Florin Cîțu.

„Forgatókönyvekről beszélünk. Eddig nem kerültek megvitatásra. Mi azt mondjuk, hogy túlléphetünk azon a pillanaton, és újjáépíthetjük a koalíciót a PNL körül. De szeretném emlékeztetni önöket, hogy azért vagyunk ma itt, mert azok, akik felelősségről beszélnek, felelőtlenek voltak. Megszavaztak egy indítványt a PSD-vel és az AUR-ral. Ma nem lett volna ez a probléma. Akár ma is tágyalhatunk, de csak azután, hogy nyilvánosan beismerik ezt a hibát” – mondta Cîțu.

A PNL elnöke szerint a koalíció újjáalakításáról a párt vezetősége dönt, és jelenleg van egy olyan határozat, amely szerint nem kormányozhatnak azzal a párttal, amelyik bizalmatlansági indítványt szavazott meg ellenük.

„A döntések a pártban születnek. Van egy határozat, amely kimondja, hogy nem kormányozhatunk olyan párttal, amelyik ellenünk szavazott. (…) Mi úgy értelmezzük ezt a jelölést, hogy Cioloș úr mögött ott voltak az AUR és a PSD szavazatai, amikor miniszterelnöknek javasolta magát a Cotroceni-palotában. Ha máshogy volt, jobb lenne, ha elmondaná, hogy mi is tudjuk” – tette hozzá Florin Cîțu.

A Dacian Cioloș miniszterelnök-jelölttel folytatott első megbeszélés sikertelensége után Florin Cîțu és Kelemen Hunor péntek délután újabb tárgyalási fordulót tart.

A PNL vezetősége pénteken 11 órától tárgyal a politikai válság megoldásairól.

(Digi24(

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük