Felhívás!

Cîțu: szeptember 28-án elkezdődhet a vakcina harmadik adagjának beadása

Cîțu: szeptember 28-án elkezdődhet a vakcina harmadik adagjának beadása Románia

Szeptember 28-ától elkezdődik a koronavírus elleni oltás harmadik adagjának a beadása is – számolt be Florin Cîţu kormányfő a szerdán született döntésről.

Az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) szerdai ülésén részt vettek az egészségügyi tárca, az Országos Gyógyszerügynökség és az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) képviselői is. A testület úgy döntött, hogy szeptember 28-ától lehetővé teszi a harmadik adag oltás beadását mindazoknak, akik már beoltatták magukat a Pfizer BioNTech, a Moderna vagy az AstraZeneca vakcinájának első két dózisával, és a legutóbbi oltás óta legalább 6 hónap telt el. Harmadik adagként kizárólag az mRNS alapú vakcinák valamelyike használható, mondta el a miniszterelnök a Victoria-palotában tartott sajtóértekezletén.

Utóbb a CNCAV közleményt adott ki, amely szerint az oltás harmadik adagjának beadását a veszélyeztetett csoportoknak (65 év fölöttieknek, krónikus betegeknek) és a fertőzésnek kitett személyeknek (egészségügyi dolgozók, pedagógusok) ajánlják. Emellett megkaphatják a harmadik dózist mindazok, akiknek legkevesebb hat hónapja adták be a második adagot, függetlenül attól, hogy átestek-e a fertőzésen.

A CNCAV közölte azt is, hogy harmadik dózis minden esetben mRNS alapú vakcina lesz, tehát azok is a Pfizer vagy a Moderna által gyártott oltóanyagból kapnak, akiket korábban az AstraZeneca-vakcinával oltottak be. A Johnson&Johnson vakcinájával beoltott személyeknek “egyelőre” nincs szükségük harmadig adag oltásra – tették hozzá.

A testület tájékoztatása szerint a harmadik adag oltás beadása a már ismert módon, előjegyzéssel történik az oltásplatformon keresztül, de az előjegyzést kérni lehet személyesen az oltóközpontokban is. A mozgásképtelen személyeknek mobil oltóegységek adják be a vakcinát. A harmadik adag oltás beadásáról igazolást kap az immunizált személy.

Az oltás kötelezővé tételéről szóló vitát a szakértőkkel folytatja le

Mindenekelőtt a szakemberekkel kell egyeztetni a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók számára – nyilatkozta Florin Cîţu. A miniszterelnök továbbra is kiáll amellett, hogy az oltást megtagadó egészségügyi dolgozókat saját költségükön teszteljék.

A kormányfő annak kapcsán beszélt erről, hogy kedden Klaus Iohannis államfő azt mondta: kötelezővé kell tenni a koronavírus elleni oltást a kulcsfontosságú ágazatok bizonyos szegmenseiben dolgozók számára.

“Az ilyen javaslatoknak a szakemberek részéről kell érkezniük, nem csak tőlünk, politikusoktól” – fogalmazott Cîţu.

Hozzátette, az oltás kötelezővé tétele esetén több tényezőre oda kell figyelni, például azt is meg kell szabni, hogy mi történik, ha egy alkalmazott elutasítja a vakcinát. Ezért meglátása szerint szerencsésebb lenne a saját költségen való tesztelés bevezetése.

“Engedjék meg tehát, hogy az oltás kötelezővé tételéről szóló vitát a szakértőkkel folytassam le. Ha a következtetés az lesz, hogy ez a legjobb megoldás, én egyetértek” – nyomatékosította a miniszterelnök.

A 4 és 6 ezrelék fertőzöttségi rátájú településeken bizonyos gazdasági tevékenységek 18 órakor leállnak

A CNCAV szerdai ülésén fogja határozatba foglalni, hogy azokon a településeken, ahol a koronavírus fertőzöttségi rátája lakosságarányosan 4 és 6 ezrelék közötti, bizonyos ágazatokban 18 órakor leállítják a gazdasági tevékenységeket – jelentette be Florin Cîţu kormányfő.

A miniszterelnök közölte, hogy a CNSU határozatát a csütörtöki vagy pénteki ülésén hagyja jóvá a kormány.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások