Felhívás!

Első házként elfogadta a szenátus az uniós COVID-19-igazolványra vonatkozó tervezetet

Első házként elfogadta a szenátus az uniós COVID-19-igazolványra vonatkozó tervezetet Románia

Első házként megszavazta szerdán a szenátus a digitális COVID-igazolvány kiállítását, ellenőrzését és elfogadását szabályozó, 2021/68-as sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet.

A felsőház plénuma 71 támogató és 13 ellenszavazattal, 45 tartózkodás mellett hagyta jóvá a jogszabályt.

A rendelet a COVID-19 elleni beoltottságot, a negatív tesztet vagy a betegségből való kigyógyulást tanúsító, digitális uniós igazolvány kibocsátását, ellenőrzését és elfogadását szabályozó uniós keretszabályzat gyakorlatba ültetésére vonatkozik.

A szenátus által módosított szöveg értelmében a digitális uniós COVID-igazolványra azok a személyek jogosultak, akiket legalább 10 napja oltottak be SARS-CoV-2 ellen az oltás teljes dózisával, akik egy 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 órásnál nem régebbi negatív antigén gyorsteszttel rendelkeznek, vagy akik átestek a betegségen, és a megfertőződés kimutatása óta eltelt több mint 15, de kevesebb, mint 180 nap.

Azok a személyek, akik olyan országból érkeznek, amely nem állít ki digitális COVID-19-igazolványt, papíralapú vagy elektronikus formában kiállított tanúsítvánnyal igazolhatják a COVID-immunitással kapcsolatos helyzetüket.

A szenátus első házként szavazott ebben a kérdésben, a döntő fórum a képviselőház.

Az AUR szerint törvénytelen a digitális COVID-igazolvány bevezetése

Törvénytelennek tartja a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a digitális COVID-igazolvány bevezetéséről szóló kormányhatározatot. A párt szerint a jogszabály megtámadható a bíróságon.

Az AUR társelnöke, Claudiu Târziu szerdán felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos jogok és szabadságjogok korlátozása csak a parlament által elfogadott törvény útján lehetséges. “A kormányhatározat egyetlen jogi értelmezés szerint sem egyenértékű a törvénnyel” – idézte a közlemény a szenátort.

A politikus leszögezte, hogy a kormány alkotmányellenes határozatot fogadott el, és felkérte a polgárokat, hogy támadják meg a bíróságon a jogszabályt.

Az AUR másik társelnöke, George Simion ugyanakkor úgy véli, hogy az “úgynevezett” digitális COVID-igazolvány bevezetése egészségügyi alapú szegregációt eredményez, amit a párt elfogadhatatlannak tart. Szerinte nem szabad az igazolvány birtoklásához kötni a mozgásszabadság jogának gyakorlását, a dokumentum kibocsátásának pedig nem szabad diszkriminációhoz vezetnie.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.