Felhívás!

Cîţu: Romániában a koronavírus elleni oltás ingyenes és az is marad

Cîţu: Romániában a koronavírus elleni oltás ingyenes és az is marad Románia

Romániában a koronavírus elleni oltás ingyenes és az is marad – szögezte le hétfőn a miniszterelnök.

Florin Cîţu a prefektusokkal tartott videokonferencián azt mondta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy mindenkinek legyen hozzáférése a vakcinához, és a kormány már újabb rendelést adott le, hogy ősszel és jövő évben is folytatni lehessen az oltási kampányt.

“A román kormány jelenleg nem fontolgatja, hogy változtasson a dolgokon, sőt, már most rendeléseket adtunk le, hogy ősszel és jövő évben is folytassuk a kampányt, mert nem tudjuk pontosan, hogy miként fog alakulni a világjárvány. Tehát Romániában a vakcina ingyenes marad, a kormányban nincs vita arról, hogy ezeket a dolgokat megváltoztassuk” – fejtette ki Cîţu.

A miniszterelnök ezzel az alsóház elnökének korábbi nyilatkozatára reagált, miszerint előfordulhat, hogy a jövőben fizetni kell majd a koronavírus elleni oltásért, olyanná válik, mint az influenza elleni vakcina.

A Piteşti-en nyilatkozó Ludovic Orban nem jelölt meg pontos határidőt, hogy erre mikor kerülhet sor, azt mondta, hogy “valamikor, a jövőben”.

“Az immunizálás jelenleg ingyenes, a román állam állja az oltással járó minden költséget. Ez egy rendkívüli helyzet. Azonban itt is azt mondanám, hogy ezt még csináljuk egy ideig, amíg kialakul a nyájimmunitás. De végül az influenza elleni védőoltás mechanizmusára fogunk áttérni, azaz csak a veszélyeztetett kategóriákba tartozó személyeket oltják be ingyenesen, a többi polgárnak saját felelősségére kell majd beoltatnia magát. Itt mindeninek a saját egészségéről van szó” – hangoztatta Orban.

A miniszterelnök elmondta, még nagyobb erőfeszítésre van szükség a koronavírus elleni oltási kampány felpörgetése érdekében.

Florin Cîţu szerint eddig jól haladt az oltási kampány, és a továbbiakban mindent meg kell tenni egy esetleges negyedik hullám megelőzése érdekében. “Folytatni kell, amit elkezdtünk. Eddig jól mentek a dolgok, de most valamelyest változtatni kell a stratégián, tanulnunk kell abból, ami a napokban jól működött” – fogalmazott.

A kormányfő hozzátette, az oltási maratonok igen eredményeseknek bizonyultak, ezért minden városban szervezni kell ilyeneket, a vidéki településeket illetően pedig megoldásokat kell találni arra, “hogy vigyük minél közelebb az oltást az emberekhez”.

Florin Cîţu nyomatékosította, egyre csökken az új megbetegedések száma, így lazító intézkedéseket vezettek be, az oltási kampány kapcsán azonban nincs helye a lazításnak, ezt folytatni kell.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.