Felhívás!

Cîţu: legkésőbb hétfőn elkészül a kormányprogram

Cîţu: legkésőbb hétfőn elkészül a kormányprogram Románia

Vasárnap, legkésőbb hétfőn elkészül a Nemzeti Liberális Párt (PNL)- Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) – RMDSZ koalíció kormányprogramja – jelentette be szombat este Florin Cîţu, a PNL által javasolt miniszterelnök-jelölt.

Becslése szerint a a három párt tárgyalócsoportja a program fejezeteinek kétharmadát már egyeztette (köztük a pénzügyekre, az európai alapokra, és a digitalizálásra vonatkozó részeket), a hátralévő passzusok összefésülése nem tarthat két napnál tovább.

Kérdésre válaszolva azt mondta: egyelőre nem beszéltek Klaus Iohannis államfővel egy következő pártok közötti egyeztetésről, mert “előbb itt kell megegyezni”.

Orban: a közméltóságok politikai tisztségek, az adminisztráció vezető köztisztviselői pozícióit versenyvizsgával lehet elfoglalni

A közméltósági tisztségeket, amelyek politikai felelősséggel járnak, a pártok képviselői töltik be, az adminisztráció vezető köztisztviselői pozícióit viszont “átláthatóan megszervezett” versenyvizsgával lehet elfoglalni – jelentette be szombat este Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

A volt miniszterelnök szerint továbbra is lesznek olyan intézmények, amelyeket politikailag kinevezett államtitkárok, államtitkár-helyettesek vezetnek, viszont a közigazgatás szintjén törvénymódosításra van szükség, amely szerint országos és helyi szinten egyaránt, az intézmények vezető köztisztviselői pozícióit átláthatóan megszervezett versenyvizsgával lehet elfoglalni, amelyen bárki részt vehet.

Orban elmondta: a szombati koalíciós tárgyalásokon meghatározták “a kormányzati intézmény felépítését és (…) a második és harmadik szintű felelős pozíciók kezelését”.

Orban úgy nyilatkozott, betartotta a PNL országos politikai tanácsától kapott mandátumot és meg van győződve arról, hogy a liberális párt parlamenti képviselői és szenátorai tiszteletben tartják a párt döntéseit.

A liberális párt elnöke arra reagált, hogy olyan információk jelentek meg, amelyek szerint a párton belül elégedetlenség van azzal kapcsolatban, ahogyan a koalíciós tárgyalásokat vezeti.

Értelmezése szerint “mindenben betartotta” a politikai tanács által adott felhatalmazást, akkor is, amikor “fontos minisztériumokról” mondott le azért, hogy a PNL megkapja az alsóház elnöki tisztségét, hisz “egy csapatról van szó”, tehát nem lehet gond abból, hogy egy koalíciós partner képviselője vezeti egyik vagy másik minisztériumot.

A volt kormányfő szerint egy tárgyaláson “nem vihetsz mindent”, és természetesen “néha le kell mondani” bizonyos dolgokról.

Orban cáfolta, hogy feszültség alakult volna ki a párton belül, mert az “az erdélyi vezetők” elégedetlenek lennének.

Arra a kérdésre, hogy továbbra is meg van-e a párt támogatása arra, hogy ő foglalja el a képviselőház elnöki tisztségét Orban emlékeztetett: erről egyhangú döntést hozott a PNL országos politikai tanácsa, és biztos benne, hogy minden liberális parlamenti képviselő betartja a párt döntését.

Cioloş: nem fogjuk politikai szinekúrává alakítani az adminisztráció vezető tisztségeit

Nem fogjuk politikai szinekúrává (kevés vagy semmi tényleges munkával nem járó állás – szerk. megj.) alakítani az adminisztráció vezető tisztségeit a köztisztviselők által vezetett ügynökségekben és dekoncentrált intézményekben – közölte szombat este Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt Szövetség (USR-PLUS) társelnöke.

Ami a miniszterelnök-helyetteseket illet, Cioloş azt mondta: ezeket a kormány bemutatásakor nevezik meg.

Ez ügyben Dan Barna, az USR-PLUS másik társelnöke azt nyilatkozta, hogy a három párt célja, hogy karácsonyig, de legrosszabb esetben szilveszterig beiktassák az új kormányt.

Cseke: voltak gondok a közigazgatási törvénykönyv alkalmazásával

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint a hárompárti tárgyalások utóbbi napjainak legfontosabb eredménye, hogy “erősödött a bizalom a felek között”, amelyek egy többségi, jobbközép koalíció megteremtésén dolgoznak.

Elmondta: “felmerültek némi gondok” a közigazgatási törvénykönyv alkalmazása körül, de ezeket “belefoglalják a koalíciós megállapodásba”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.