Felhívás!

Cîţu: az országos helyreállítási tervet nem utasították el, nem küldték vissza

Cîţu: az országos helyreállítási tervet nem utasították el, nem küldték vissza Románia

A nyilvános térben terjedő állításokkal ellentétben az Európai Bizottság nem utasította el az országos helyreállítási tervet (PNRR), és nem is küldte vissza a román hatóságoknak – jelentette ki pénteken Zilahon Florin Cîţu miniszterelnök.

“A PNRR-t nem utasították el és nem küldték vissza. (…) Legyen világos mindenki számára” – fogalmazott a kormányfő.

Cîţu ezzel arra reagált, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu pénteken lemondásra szólította fel egy Facebook-bejegyzésben Cristian Ghinea európai beruházásokért és projektekért felelős minisztert. “Cristian, az Európai Bizottság négy nap alatt elolvasta a PNRR-det. Igen, azt, amit te küldtél Brüsszelbe. Anélkül, hogy elolvastad volna. Ők elolvasták, és keresztet vetettek. Cristian, nem szégyellted két nappal ezelőtt lazán azt hazudni a tévében, hogy minden oké, noha pontosan tudtad, milyen lesújtó megjegyzéseket kaptál az Európai Bizottságtól?” – teszi fel a kérdést Ciolacu a közösségi oldalon.

Az EB romániai képviselete pénteken jelentette be, hogy megkezdte a tagállamoktól beérkezett helyreállítási tervek (PNRR) alapos kiértékelését.

A terveket a NextGenerationEU helyreállítási program fő elemének számító szabályzatban lefektetett 11 kritérium alapján értékelik. Az Európai Bizottság az értékelési időszak alatt szorosan együttműködik minden érintett tagállammal, hogy tisztázzák a felmerülő kérdéseket és szükség esetén további információkat kérjenek.

Az Európai Bizottságnak két hónap áll rendelkezésére, hogy jóváhagyja a helyreállítási terveket. Az egyik fő kritérium az, hogy a keretösszeg legalább 37%-át a zöld átalakulásra, 20%-át pedig a digitális ágazatra kell fordítani.

Ghinea: Jelenleg a kiértékelési szakaszban van a PNRR

A Románia által benyújtott országos helyreállítási terv (PNRR) jelenleg a kiértékelési szakaszban van, amikor az Európai Bizottság (EB) pluszinformációkat kér – jelentette ki pénteken Cristian Ghinea európai projektekért felelős miniszter.

Facebook-bejegyzésében a tárcavezető “hazugságnak” nevezi a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu állítását, miszerint az EB elutasította az országos helyreállítási tervet. A miniszter rámutatott, a terv hivatalos benyújtását annak kiértékelése követi, és ez van folyamatban jelenleg. A héten sor került már néhány ágazati egyeztetésre az európai projektekért felelős minisztérium, az illetékes szaktárcák és az EB képviselőinek részvételével, ezeken megvizsgálták a terv részeként benyújtott dokumentumokat, és az EB többletinformációkat kért. Néhány kérdést már az egyeztetéseken sikerült tisztázni, a többire rövidesen küldik a választ – magyarázza Ghinea.

A miniszter idéz a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz szabályzatából is, amely szerint az EB a tagállamokkal szorosan együttműködve jár el, észrevételeket tehet és pluszinformációkat kérhet a tervről. Az érintett tagállam megadja a kért információkat, ugyanakkor szükség esetén jogában áll felülvizsgálni helyreállítási tervét, annak hivatalos benyújtása után is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.