Hirdetés
Hirdetés

Cîţu: az EB támogatja, hogy szüntessék meg az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust

Cîţu: az EB támogatja, hogy szüntessék meg az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust Románia

Florin Cîţu miniszterelnök azt írta csütörtök este a Facebook-oldalára, hogy részletesen tárgyalt Vera Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével a Romániával szemben alkalmazott jogállamisági mechanizmusról és a Romániáról szóló jelentésről, és az EB támogatja, hogy év végéig szüntessék meg az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust.

Hirdetés
Hirdetés

“Jó hír Románia számára!” – írta a kormányfő a közösségi oldalra. “Az Európai Bizottság támogatja az MCV megszüntetését ez év végéig. Ma találkoztam Vera Jourova asszonnyal, az európai értékekért és átláthatóságért felelős európai biztossal. Részletesen beszéltünk a Romániával kapcsolatos jogállamisági mechanizmusról és jelentésről. Románia kormánya támogatja ezt a mechanizmust, amely egységes értékelést nyújt a jogállamiságról minden EU-tagállam esetén. Nem lehet alku tárgya a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása. Ezek az Európai Unió politikai alapjai, amelyeket szigorúan be kell tartani” – olvasható Florin Cîţu bejegyzésében.

A miniszterelnök kifejti, egyetért az európai értékekért és átláthatóságért felelős európai biztossal abban, hogy Románia ez év első felében teljesítse az Európai Unió tagállamaként érvényes, jogállamisággal kapcsolatos kötelezettségvállalásait. Ehhez a törvényhozásnak olyan jogszabályokat kell kidolgoznia, amelyek garantálják az igazságszolgáltatás hosszú távú függetlenségét és ellenállnak a politikai nyomásnak. “Az igazságszolgáltatás függetlenségének visszaszerzése megkezdődött és folytatódik. Ez egy gyógyulási folyamat. Nem lesz könnyű, de elkerülhetetlen” – szögezte le Florin Cîţu.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük