Felhívás!

Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt, és ehhez influenszerekre is szükség van

Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt, és ehhez influenszerekre is szükség van Románia

Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét az aznap beterjesztett kormányprogramnak a járvány megfékezéséről szóló fejezetéről kérdezték hétfőn a parlamentben. E szerint a Cioloş-kabinet egyik tervezett lépése kötelezővé tenni a zöldigazolványt az állami és a magánszféra minden olyan alkalmazottja számára, aki a lakossággal érintkezik a munkája során.

A kijelölt miniszterelnök válaszában kifejtette: ezt az intézkedést az Európai Unióban már nyár óta sikerrel alkalmazzák.”Az emberek egészségéről van szó” – nyomatékosította.

Dacian Cioloş szerint fel kell gyorsítani a lakosság immunizálását, ugyanakkor elérhetőbbé kell tenni a tesztelést.

Úgy vélekedett, hogy a politikán kívüli influenszerek bevonásával lehetne felgyorsítani az oltáskampányt, a politikum és általában az állami intézmények ugyanis elveszítették a hitelüket. Hozzátette, hogy az embereket a hiteles kommunikáció és az empátia eszközeivel lehet meggyőzni arról, hogy oltakozzanak, a kényszerintézkedéseket nem tartja megoldásnak.

Dacian Cioloş beszélt az áldozatok nagy számáról is: “olyan, mintha Romániában minden nap lezuhanna egy Boeing, és minden utasa meghalna” – mondta a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek számára utalva.

“Az USR-kormány beiktatásával mindenki jól jár”

A kormánya névsorának és programjának hétfői beterjesztése után Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök reményét fejezte ki a parlamentben, hogy kabinetje beiktatása elhozza majd azt a “politikai békét”, amire szüksége van a román társadalomnak a téli időszak és a válság különösebb megrázkódtatás nélkül átvészeléséhez.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke arról biztosította a parlament tagjait, hogy pártját a továbbiakban is az őszinteség vezérli, nem áll szándékukban politikai nyereségvágytól hajtva konfrontációkba bocsátkozni. Arra kérte a képviselőket és szenátorokat, hogy szavazzanak majd a lelkiismeretük szerint a kormány névsorára és programjára. “Remélem, kétszer is meggondolják majd, hogy miként szavaznak (…). Nincs most idő politikai játszmákra” – jelentette ki.

Dacian Cioloş azzal érvelt, hogy az egyszínű USR-kormány beiktatásával voltaképp a teljes politikai osztály, a társadalom és a gazdaság is jól jár, mert segít az országnak kilábalni a válságból, és megelőzi a politikusok döntésképtelensége miatti esetleges társadalmi elégedetlenségek felszínre törését. Emlékeztetett arra, hogy sikertelen volt az USR próbálkozása egy parlamenti többség kialakítására, de felelősségüknek érezték egyedül is vállalni a kormányzást.

“A kormány támogatottsága szavazáskor dől el. Nyilván a beiktatást megkönnyítik az előzetes egyeztetések, de csak akkor tudhatjuk meg, hogy van-e támogatottságunk, amikor a parlament szavaz erről” – nyilatkozta a kijelölt miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy kormányalakítási kísérletének kudarca esetén a későbbiekben az USR bizalmat szavazna-e egy Florin Cîţu vezette kormánynak, Dacian Cioloş leszögezte: pártja egy USR-kormányt támogat, “a többi csak mese”.

Az előre hozott választásokról pedig kijelentette: erről korai lenne beszélni, előbb megvárná a kormányalakítási kísérletének eredményét.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások