Felhívás!

Cioloş az eredeti koalíció visszaállítását tűzte ki célul

Cioloş az eredeti koalíció visszaállítását tűzte ki célul Románia

Kormányalakítási tárgyalásokba kezd kedden Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőivel.

Dacian Cioloşt, az USR elnökét hétfő este kérte fel kormányalakításra Klaus Iohannis államelnök.

Az USR országos elnöksége hétfőn este kijelölte a kormányalakítási tárgyalásokban részt vevő testület tagjait: Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu és Ionuţ Moşteanu.

Ugyanakkor a kormányprogramot kidolgozó csapat tagjairól is döntés született, ezek a következők: Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui és Dragoş Pîslaru.

Dacian Cioloş sajtóközleményt adott ki, melyben leszögezi, hogy tárgyalópartnereitől a választások után kialakult koalíció visszaállítását fogja kérni, és hasonló hozzáállást vár el a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőitől is.

Románia Alkotmányának 103-as cikkelye szerint az államelnök kéri fel kormányalakításra a miniszterelnök-jelöltet, miután tárgyalt a választásokon abszolút többséget elérő párt vagy – ha nincs ilyen abszolút többség – a parlamentbe jutó pártok képviselőivel.

Kijelölése után legtöbb 10 napon belül a kijelölt miniszterelnök a parlament bizalmi szavazatát kéri kormányprogramjára és kormányára.

A kormányprogramról és a kormány javasolt tagjairól a képviselőház és a szenátus együttes ülésen vitázik, majd szavaz.

Szerdán ülhetnek tárgyalóasztalhoz

Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta kedden, hogy célja mielőbb egy olyan kormányt alakítani, amely képes kivezetni az országot a válságból, ennek érdekében pedig tárgyalásba kezd korábbi koalíciós partnereivel: a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőivel. Az első találkozót várhatóan szerdán tartják.

Az USR elnöke reményét fejezte ki, hogy a tárgyalásra hívott pártok politikusai nem zárkóznak el megegyezéstől, mert ezzel csak tovább húzódna az egészségügyi és társadalmi válság. “Az a fontos, hogy mielőbb felállítsuk a kormányt. Felelősségteljes magatartást kínálunk és felelősségteljes magatartást is kérünk azoktól a partnereinktől, akikkel közös a politikai látásmódunk: a PNL-től, az RMDSZ-től és a kisebbségektől” – fogalmazott.

Az USR elnöke arról is beszámolt, hogy telefonon már egyeztetett PNL-s és RMDSZ-es politikusokkal, és valószínűleg szerdán az első személyes találkozót is megtartják.

Nem áll szándékában a PSD-vel és az AUR-ral tárgyalni

Dacian Cioloş azt nyilatkozta, nem áll szándékában a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) tárgyalásokba bocsátkozni a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség létrehozása érdekében.

Cioloş szerint az említett két párttal nem illenek össze a politikai felfogásaik, az országot olyan elvek szerint akarják kormányozni, amelyek nem összeegyeztetőek a PSD és az AUR nézőpontjával. Emiatt csak a koalíciós partnerekkel tárgyalnak a többség újraalakítása érdekében.

Arra a kérdésre, hogy még a parlament bizalmi voksa érdekében sem lenne-e hajlandó tárgyalni a két alakulattal, Dacian Cioloş így válaszolt: “Jelenlegi célkitűzésem az, hogy a koalíciós kollégákkal beszéljek. Remélem, nem húzzuk el az időt 10 napig. Válság van. Fontos, hogy minél hamarabb megoldást találjunk”.

Hozzátette, a PSD és az AUR előre hozott választásokat vagy szakértői kormányt akar, jelenleg azonban teljes, politikailag felvállalt kormányra van szükség.

“Nem azért vállaltam ezt a feladatot, hogy az életrajzomba bekerülhessen egy újabb kormányfői mandátum”

Cioloș kijelentette, nem érzi úgy, hogy “áldozati miniszterelnök-jelölt” lenne.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke elmondta, nem azért vállalta el ezt a feladatot, hogy életrajzába bekerülhessen egy újabb miniszterelnöki mandátum, és a politikába sem azért lépett be, mert tisztségekre vágyott. A választóinak tartozik ezzel.

“Az, hogy egyesek az alkotmányt és a törvényeket számító módon értelmezgetve próbálják elérni politikai céljaikat, legyen az ő dolguk, mindegyiküknek végül majd a saját választóik előtt kell elszámolniuk. (…) Klaus Iohannis a miniszterelnöki jelölésemmel bizalmat szavazott nekem, és ez az üzenet számomra elegendő” – jelentette ki Dacian Cioloş.

A kijelölt miniszterelnök elmondta, azért is vállalta a kormányalakítási megbízatást, mert be akarja bizonyítani, hogy az USR-nek van bátorsága elvállalni a kormányzás felelősségét, van egy víziója az ország jövőjéről és rátermett politikusokkal rendelkezik. “Mi senkit nem tudunk arra kényszeríteni, hogy vállalja a kormányzás felelősségét, de mi ezt megtesszük, amennyire tudjuk. Így látom én a jelölésemet” – fejtette ki.

Dacian Cioloştól azt is megkérdezték: jóhiszeműnek tartja-e az államfő döntését, nem érzi-e úgy, hogy a kormányalakítási megbízatása voltaképpen “a pártok hallgatólagos belegyezésével született blöff”. A politikus válaszul kijelentette: pártjával arra a következtetésre jutott, hogy inkább elvállalják ebben a nehéz helyzetben a kormányalakítást, a kudarcot kockáztatva, mert ha meg sem próbálnak parlamenti többséget kialakítani, akkor soha nem tudhatják már meg, hogy sikerrel jártak volna-e, ha felkérik őket erre.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva az USR elnöke kijelentette: le fog mondani az európai parlamenti mandátumáról, ha miniszterelnök lesz, mert a két tisztség összeférhetetlen.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. október 12., 16:14
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Ha valaki azt hiszi ,hogy Juhannus ötlete volt,az nagyon téved .A parancs az Brüsszelböl jött ,azt kell végrehajtani akarva nem akarva.Csalós már bizonyított a megszorításokkal ! Az rmdsz is be fog állni ,mint Boc ideje alatt.