Felhívás!

Cîmpeanu: a közismert helyzetektől eltérő esetekben is felfüggeszthető az oktatás az iskolákban

Cîmpeanu: a közismert helyzetektől eltérő esetekben is felfüggeszthető az oktatás az iskolákban Románia

A közismert helyzetektől eltérő esetekben is dönthetnek az iskolák az online oktatásra való áttérésről – közölte hétfői sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu emlékeztetett arra, hogy a tanügyi és az egészségügyi tárca közös rendelete két általános szabályt ír elő a jelenléti oktatás felfüggesztésére. Az első szerint online oktatásra tér át az az iskolai osztály, amelynek valamelyik tanulóját megfertőzte a koronavírus. A második szabály szerint az egész iskolát bezárják, ha a tanintézet osztályainak legkevesebb felében vannak fertőzéses esetek.

A tanügyminiszter tájékoztatása szerint a jogszabály lehetőséget ad az iskoláknak arra, hogy a fentiektől eltérő helyzetekben is az online oktatásra való áttérésről döntsenek. Magyarázata szerint megtehetik ezt a lépést akkor is, ha az adott településen igen magas a fertőzöttségi ráta, vagy a tanintézetben sok a fertőzött pedagógus. “Maguk az iskolák ismerik a legjobban a saját helyzetüket” – jegyezte meg.

Sorin Cîmpeanu elmondta, a jelenléti oktatás felfüggesztésére a tanfelügyelőségtől kell engedélyt kérniük az iskoláknak. “Felvettem a kapcsolatot a tanfelügyelőségekkel, és számuktól függetlenül valamennyi kérést jóvá fogják hagyni” – szögezte le a tárcavezető.

Hozzátette, határozottan elítéli azt a “kis számú” iskolaigazgatót, aki nem érti meg, hogy övé a döntés felelőssége, és arra vár, hogy a minisztérium valamennyi helyzetre érvényes, központosított szabályokat hozzon. “Központosított döntéseket márpedig nem hozhatunk, mert az ország 17.632 iskolájában eltérő helyzetek alakulnak ki” – jelentette ki Cîmpeanu.

A 12 év fölötti tanulók több mint 20 százaléka be van oltva

Cîmpeanu közölte, a 12 év fölötti tanulók több mint 20 százaléka be van oltva koronavírus ellen.

Az utóbbi napokban naponta körülbelül 3500 tanuló kapta meg az oltást.

A lakosság beoltását koordináló országos bizottság (CNCAV) által összesített és a tanügyminiszter által ismertetett számadatok szerint a beoltott 12 év fölötti tanulók aránya meghaladta a 20%-os küszöbértéket. Október 7-e és 10-e között közel 14.000 tanulót oltottak be, ez átlagban napi 3500 immunizálást jelent. Így négy nap alatt a 12-15 éves korosztályban a beoltott tanulók száma 51.726-ról 57.288-ra, a 16-19 éves korosztályban pedig 180.942-ről 189.318-ra nőtt.

A tanév első hetében a beoltott tanulók átlagos napi száma 1000 volt, a második héten már 1700 tanuló/nap, a harmadik héten 2500 tanuló/nap, és a legutóbbi jelentések szerint mostanra elérte a 3500 tanulót naponta – mondta az oktatási tárca vezetője.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. október 12., 10:01
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Annak ellenere , hogy igencsak kardoskodott az online oktatas ellen , most , elegansan atpasszolta a labdat a tanfelugyelosegeknek. Tudja ez egyaltalan mit is akar?