Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ciolacu szerint szükség van az adótörvénykönyv módosítására

Ciolacu szerint szükség van az adótörvénykönyv módosítására Románia

A Szociáldemokrata Párt és a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu azt mondta szerdán, hogy szükségesnek tartja az adótörvénykönyv módosítását, ez azonban legkorábban jövő év elejétől lépne érvénybe.

Hirdetés
Hirdetés

Ciolacu beszámolt arról, hogy az adótörvénykönyv módosítása szóba került a koalíció keddi értekezletén.

„Egyértelmű, hogy szükség van az adótörvénykönyv módosítására; ez azonban nem azt jelenti, hogy új illetékeket fogunk bevezetni” – jelentette ki a PSD elnöke, hozzátéve, hogy az adórendszer fokozatos „optimalizálásáról” van szó. Ehhez pénzügyminisztériumi munkacsoport alakult, amely a nemzetközi pénzügyi szakértőkkel folytatott tanácskozások után helyzetelemzést mutat be, és megfogalmazza javaslatait. Ez körülbelül két héten belül várható.

A képviselőház elnöke egyes nyugati államok adózási rendszerét említette példaként, amikor azt kérdezték tőle, hogy támogatja-e a progresszív adórendszer bevezetését.

„Ne mondják nekem, hogy Spanyolország, Németország, Hollandia, az USA, Olaszország mind idióta, mert progresszív, modern, adaptált adórendszere van, levonhatósági lehetőségekkel, amelyek a szolgáltatások fejlődésének kedveznek; míg mi, románok mindenkinél okosabbak vagyunk, csak éppen a bruttó hazai termékünk 27 százalékát teszik ki a bevételek, míg 40 százalék a kiadás” – fogalmazott.

A szociáldemokrata politikus úgy vélekedett, az adótörvénykönyv módosításához előbb minden érintett társadalmi szereplő véleményét ki kell kérni, és a koalíción belül kell meghozni a döntést. Azt is hozzátette, természetesnek tartja, hogy a PSD és a PNL között nézetkülönbségek lesznek ebben a kérdésben.

Ha módosul is az adótörvénykönyv, ez nem lép érvénybe 2023. január elseje előtt, mert a versenyszférának fel kell készülnie a változásra – szögezte le Ciolacu.

A politikus ugyanakkor azt ígérte, hogy bárminemű adóügyi intézkedés előtt kikérik a vállalkozói szféra véleményét.

„Szeretném biztosítani Önöket arról, hogy a kormány nem tesz semmilyen intézkedést az üzleti szférával folytatott párbeszéd nélkül. Senkinek nem áll szándékában tönkretenni a vállalkozói közösségen belüli hangulatot és egyensúlyt, de mérlegelnünk kell és látnunk kell a realitásokat” – jelentette ki Marcel Ciolacu.

Florin Cîţu szerint a progresszív adózási rendszer bevezetése stratégiai hiba lenne

Stratégiai hiba lenne Románia számára a progresszív adózási rendszer bevezetése – vélekedett szerdán Florin Cîţu, a szenátus elnöke.

Cîţu kifejtette, Románia progresszív adórendszer nélkül is rekordokat ért el 2020-ban és 2021-ben az adóbegyűjtés terén. „Romániának nincs szüksége progresszív adózásra, beszéltem is erről néhány liberális kollégával, akik egyetértenek velem” – mondta, hozzátéve, hogy a Nemzeti Liberális Párt számára egyik átléphetetlen „piros vonalat” jelenti az egységes adókulcs rendszerének megőrzése.

A politikus azt mondta, hiba volt 2010-ben, a gazdasági válság idején áfát növelni, ez okozta ugyanis a gazdasági visszaesést, amely 2012-ig tartott. „Nem normális, hogy ne tanuljunk a hibáinkból” – jegyezte meg.

A volt miniszterelnök úgy vélekedett, mindennemű adó- vagy illetéknövelés a gazdaság megtorpanásához és inflációhoz vezetne, ráadásul az országos helyreállítási tervben szereplő vállalások között éppen a különböző kategóriájú adófizetők közötti megkülönböztetések felszámolása szerepel. „Románia számára ez a lépés stratégiai hiba lenne” – jelentette ki Cîţu, aki úgy fogalmazott, a progresszív adózási rendszerrel „azokat büntetik meg, akiknek nagy a jövedelmük, és így mindenképpen többet fizetnek a költségvetésbe”.

Ciucă: a pénzügyminisztérium két héten belül előterjeszti az adókörnyezet optimalizálásáról szóló elemzést

A pénzügyminisztérium két héten belül előterjeszti az adókörnyezet optimalizálásáról szóló elemzést, jelentette ki Nicolae Ciucă kormányfő szerdán, azonban hangsúlyozta, hogy idén az adórendszer nem fog változni.

„A kedd délután a koalícióban folytatott megbeszéléseken megállapodtunk abban, hogy a pénzügyminisztérium előterjeszt egy elemzést, amelyet aztán megvitatunk a szakintézmények és más illetékes intézmények, az üzleti szféra képviselőivel, és megpróbálunk olyan intézkedéseket hozni, amelyek optimalizálják az adórendszert” – nyilatkozta a miniszterelnök, miután részt vett a Romanian Business Leaders Summit 2022 című konferencián.

Hozzátette, a jelen körülményeket tekintve most szükségtelen új adókról vagy egyéb intézkedésekről beszélni, de amint a pénzügyminisztérium véglegesíti elemzését, amire két hete van, és megvitatják az intézkedéseket, be fogják jelenteni azokat.

Idén nem fogják módosítani az adórendszert, és nem vezetnek be új adókat – hangsúlyozta Ciucă.

Arról is biztosított, hogy a kormány továbbra is keresi azokat az intézkedéseket, amelyekkel enyhíteni tudja az infláció hatásait és támogatást tud nyújtani a kiskeresetű polgároknak.

Arra a kérdésre, hogy a kormány fontolgatja-e egy új típusú támogatás bevezetését a minimálbért keresők számára az év közepén, Ciucă így válaszolt: „Ez is egy lehetőség”.

Ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy leghamarabb az első félév végi költségvetési adatok elemzése után lehet majd vitát nyitni a nyugdíjak esetleges idei emeléséről.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük