Felhívás!

Ciolacu: Orban és Cîţu választási kenőpénzként használta a miniszterelnöki tartalékalapot

Ciolacu: Orban és Cîţu választási kenőpénzként használta a miniszterelnöki tartalékalapot Románia

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn azzal vádolta meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant és Florin Cîţu miniszterelnököt, hogy tavaly a miniszterelnöki tartalékalapot “választási kenőpénznek” használták. Ezért a PSD büntetőjogi feljelentést fog tenni.

Ciolacu a PSD országos politikai bizottságának ülése után nyilatkozott erről a sajtónak.

Kifejtette, tavaly Ludovic Orban és Florin Cîţu, vagyis az akkori miniszterelnök és pénzügyminiszter a parlamenti választások előtt közel kétmilliárd lejt juttatott a PNL-s helyi közigazgatási vezetőknek “választási kenőpénz” gyanánt a kormány tartalékalapjából. Ennek az alapnak egészen más a szerepe: természeti csapások, árvizek, földrengések következményeinek gyors elhárítására, vagy más, azonnali megoldást követelő problémák kezelésére szolgál – tette hozzá Ciolacu.

Kijelentette: büntetőjogi feljelentést fognak tenni minden prefektus ellen, aki az Orban-, valamint a Ciucă-kormány idején kért és indokolt meg támogatási kérelmet a miniszterelnöki tartalékra.

Mindkét kormányfő idején Florin Cîţu hagyta jóvá a kérelmeket pénzügyminiszterként, így ellene is panaszt fognak tenni – mondta a szociáldemokrata politikus.

A PSD elnöke azt is nehezményezi és kivizsgáltatná, miként történhetett meg, hogy az államháztartási törvény tervezetének 703-as függelékében 380 millió lejt utalnak ki a kormánykoalíciót alkotó három politikai alakulat számára.

Emiatt a szociáldemokrata párti helyi választottai a Cotroceni-palota előtt készülnek tiltakozást szervezni. “Húsz megye egy lejt sem kap, mert a PSD kezében van a közigazgatás vezetése. Ezt jelenti a Románia elnöke által sokat emlegetett normalitás? Iohannis elnök Buzău, Teleorman vagy Botoşani megyében nem államfő?” – tette fel a kérdést a PSD vezetője, aki szerint a jobboldali kormányok szokásává vált olyan függelékeket csatolni az állami költségvetéshez, amelyek minden más álláspontot figyelmen kívül hagynak. “Ez bűncselekmény” – véli Marcel Ciolacu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások