Felhívás!

Ciolacu: 5-6 szavazat hiányzik a bizalmatlansági indítvány sikeréhez

Ciolacu: 5-6 szavazat hiányzik a bizalmatlansági indítvány sikeréhez Románia

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke egy szerda esti interjúban úgy nyilatkozott: 5-6 szavazat hiányzik ahhoz, hogy célba érjen a bizalmatlansági indítvány, ezért tárgyalásokat folytatnak más pártbéli törvényhozókkal is.

“Napjaink Európájában egyetlen kormány sem engedte meg magának, hogy ilyen kevés idővel a választások előtt megváltoztassa a választási törvényt, függetlenül attól, hogy milyen választásokról beszélünk. Jelen esetben éppen a helyhatósági választásokról van szó. A demokrácia harminc esztendeje alatt Romániában egyetlen kormány se engedte meg magának, hogy saját érdekeitől vezérelve módosítsa a választási törvényt. Ez a legsúlyosabb krízis, amelyet a hatalommal való visszaélés okozott” – fejtette ki Ciolacu az Antena 3 televíziócsatornának adott interjúban.

A PSD ideiglenes elnöke azt is elmondta, a nap folyamán benyújtják a bizalmatlansági indítványt. Véleménye szerint jelenleg 5-6 szavazat hiányzik ahhoz, hogy az indítványt elfogadja a parlament.

Ciolacu szerint vannak PSD-n kívüli parlamenti képviselők, akik csatlakozni kívánnak a frakcióhoz, velük tárgyalások folynak.

“Bízom benne, hogy célba fog érni ez a bizalmatlansági indítvány” – jelentette ki.

Orban: jelenlegi számításaink szerint nem fog célba érni a PSD bizalmatlansági indítványa

A Nemzeti Liberális Párt számításai szerint nincs elegendő szavazat a bizalmatlansági indítvány sikeréhez – nyilatkozta a Realitatea Plusnak Ludovic Orban miniszterelnök.

Orban kifejtette, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szavazatai 228-229 szavazatot tesznek ki összesen, így számításai szerint a bizalmatlansági indítvány nem fog célba érni.

Beszélgetőpartnere felvetette, megtörténhet, hogy a kétfordulós polgármester-választás törvénye sem megy majd át az alkotmányosság vizsgáján. “És mit vártak el, hogy ne tegyünk semmit, akárcsak azok, akik azt állítják, hogy támogatják a kétfordulós polgármester-választást és mégsem tettek semmit?” – replikázott Orban.

Arra a kérdésre, hogy – amennyiben a kormány nem bukik meg a bizalmatlansági indítvány nyomán – az igazságszolgáltatásban történt bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály felszámolását is felelősségvállalással tervezik-e elfogadni, a miniszterelnök azt felelte: megtörténhet.

Ludovic Orban ugyanakkor azt is kifejtette, “a romániai közélet egészsége érdekében létfontosságú”, hogy előre hozott választásokat tartsanak, mert “ezzel a parlamenttel nem lehet együtt élni”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.