Felhívás!

Cîmpeanu: normális tanévet szeretnék, próbavizsgákkal, dolgozatokkal

Cîmpeanu: normális tanévet szeretnék, próbavizsgákkal, dolgozatokkal Románia

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter csütörtök este kifejtette, hogy normális tanévet szeretne, próbavizsgákkal, dolgozatokkal.

A tárcavezető a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, a második, negyedik és hatodik osztályban bevezetik a tananyag informatizált számonkérését, így adatokat tudnak gyűjteni arról, hogy milyen területeken vannak lemaradások.

Közölte azt is, hogy a középiskolai felvételi és az érettségi nem változik az új tanévben. Az érettségi lebonyolításában legkorábban 2027-ben várhatók változások, amikor bevezetnék a kompetenciákra alapuló, egységes vizsgákat – tette hozzá.

Az oktatási minisztérium csütörtök esti tájékoztatásából kiderül, több mint 193 ezer tanügyi dolgozó kapta meg eddig a koronavírus elleni oltást.

E szerint az összesen 317.531 tanügyi alkalmazott közül 193.430-an vették fel az oltást, ami 61 százalékos átoltottságot jelent.

A legutóbbi jelentés óta 8257-tel nőtt a beoltott tanügyi dolgozók száma.

“Rendkívül fontos a jelenléti oktatás”

Sorin Cîmpeanu kijelentette, rendkívül fontos, hogy az iskolák nyitva maradjanak és az oktatás fizikai jelenléttel történjen a következő tanévben.

“Amíg én vagyok a miniszter, minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy a tanulók fizikailag jelen legyenek az iskolában, a lehető legjobb körülmények között” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy csak rendkívüli helyzetekben fognak áttérni az online oktatásra, ha a diákok vagy a környezetükben lévő emberek egészsége veszélyben van.

Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy az iskolákban továbbra is betartsák az óvintézkedéseket, hogy a fertőzésveszély minimálisra csökkenjen.

Sorin Cîmpeanu emlékeztetett a 2021-2022-es tanévre vonatkozó szabályokra:

* A tanévnyitó ünnepséget csak kültéren szabad megtartani, a résztvevőknek maszkot kell viselniük, és a rendezvény nem tarthat többet másfél óránál.

* A jelenléti oktatáskor szigorúan be kell tartani a higiéniai szabályokat és az óvintézkedéseket (maszkviselés, távolságtartás, fertőtlenítés, szellőztetés).

* Testnevelésórát lehet maszk nélkül, tornateremben tartani, ha az illető településen az elmúlt 14 nap során regisztrált lakosságarányos esetszám kisebb, mint 2 ezrelék. 2 ezrelék fölött a testnevelésórákat csak kint szabad megtartani, maszkot ebben az esetben sem kell viselni.

* Ha az elmúlt 14 nap alatt regisztrált fertőzési esetek aránya 6 ezrelék alatti, jelenléti oktatás zajlik a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban egyaránt. 6 ezrelék fölött az oktatás online zajlik, kivéve a bölcsődék, óvodák és speciális iskolák esetében, ahol marad a jelenléti oktatás, hacsak a települést nem vonják vesztegzár alá.

* Vesztegzár alatti településen a bölcsődék és óvodák is bezárnak, az oktatás kizárólag online történik.

* A speciális oktatást igénylő tanulók számára fertőzöttségi rátától függetlenül biztosítják a terápiát, fizikai jelenléttel.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások