Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cîmpeanu: mindent megtennék, hogy az iskolák nyitva maradjanak, de ez nem tőlem függ

Cîmpeanu: mindent megtennék, hogy az iskolák nyitva maradjanak, de ez nem tőlem függ Románia

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter úgy nyilatkozott a Digi24 kedd esti műsorában, hogy ha pénteken a koronavírus-fertőzöttségi ráta eléri a hat ezreléket, a jelenlegi szabályok értelmében az iskoláknak online tanításra kell áttérniük. Hozzátette, hogy jómaga a jelenléti oktatást tartja kívánatosnak.

Hirdetés
Hirdetés

Cîmpeanu arról számolt be, hogy az általa vezetett minisztériumhoz nagyon sok, egymással ellentétes célokért küzdő petíció érkezik: eddig 183 petícióban kérték szülők és tanárok az online oktatásra való áttérést, ugyanakkor 175 olyan petíciót is kapott a szaktárca, amelyek a jelenléti oktatás folytatását és az iskolák nyitva tartását követelik.

Egyes városok lakossága a 6 ezrelékes fertőzöttségi arányhoz közelít, Bukarestben például kedden 5,57, Kolozsváron 5,59 volt az ezer lakosra jutó diagnosztizált esetek száma. Ha a jelenlegi szabályok maradnak érvényben, az iskolák online oktatásra térnek át, kivéve a speciális iskolák, a bölcsődék és az óvodák.

„Most mindannyian azon töprengünk, hogyan választottuk ki ezt a hat ezrelékes küszöböt. (…) Amikor ezt a 6 ezrelékes küszöböt megszabták, sokan meg voltak győződve, hogy soha meg se fogjuk közelíteni” – mondta a miniszter.

Cîmpeanu azt is hozzátette, ő maga „mindent megtenne”, hogy az iskolák nyitva maradjanak és folytatódjon a jelenléti oktatás, de az erre vonatkozó döntés nem tőle függ, mert „nincsenek orvosi ismeretei, és járványügyi ismeretei még kevésbé”.

Módosítaná az online oktatásra vonatkozó rendeletet

Sorin Cîmpeanu szerdán hajlandóságát fejezte ki az egészségügyi miniszterrel közösen kiadott rendelet módosítására, amelynek eredményeként megemelnék az online oktatásra való áttérést aktiváló 6 ezrelékes fertőzöttségi küszöböt. Ehhez azonban az érintettek beleegyezésére és az országos vészhelyzeti bizottság hivatalos határozatára van szükség.

Cîmpeanu kifejtette, két lehetőség közül kell választani: az egyik az, hogy tartják magukat a rendelethez, amely előírja, hogy 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta fölött az iskolák online oktatásra térnek át, kivéve a speciális iskolákat, bölcsődéket és óvodákat, valamint a terápiás órákat. A másik lehetőség a 6 ezrelékes küszöb megemelése, ehhez azonban az egészségügyi minisztérium, az oltáskampányt koordináló bizottság, az országos vészhelyzeti bizottság és az országos közegészségügyi intézet közös megállapodására van szükség.

„Teljes mértékben hajlandó vagyok az egészségügyi miniszterrel közösen aláírni a rendelet módosítását a CNSU határozata alapján” – mondta az oktatási tárca vezetője.

Cîmpeanu azt is megígérte, hogy péntekig nyilvánosságra hozzák, milyen forgatókönyv alapján kell megszervezni jövő héttől az oktatást.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. szeptember 29., 21:44
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Sok minden Öntől függ herr minister! 1 halom hülye kinevezès pl. legtöbb iskolàban penelès igazgatót ültettek polcra, magyarlakta települèseken a cinkos udyemeràj embereit ès közösen manipulàljàk egy újabb generàció èletèt! Ruşine!