Felhívás!

Cîmpeanu: jelenléti oktatással folytatódik a tanév az óvodások és elemisták számára

Cîmpeanu: jelenléti oktatással folytatódik a tanév az óvodások és elemisták számára Románia

Jelenléti oktatással folytatódik a tanév szerdától az óvodások, az elemisták és a különleges oktatási igényű gyerekek számára minden településen, fertőzöttségi aránytól függetlenül – jelentette be kedden Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A tárcavezető szerint 1.400.000 tanuló térhet vissza az oktatási intézményekbe. Azokon a településeken, ahol a mutató 1 ezrelék alatt van (összesen 2057 ilyen van jelenleg), az ötödik, hatodik, hetedik, illetve a kilencedik, tízedik és tizenegyedik osztályok tanulói is iskolába mennek, szögezte le Sorin Cîmpeanu.

A TVR 1-nek adott nyilatkozatában a miniszter emlékeztetett, hogy a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek csak május 10-én, hétfőn kezdik az iskolát, valamennyien fizikai jelenléttel.

Cîmpeanu hozzátette, a minisztérium honlapján kedden közzétettek egy kimutatást a települések fertőzöttségi rátájáról. E szerint országos szinten 1124 településen haladja meg a fertőzöttségi ráta az 1 ezreléket.

A tárcavezető elmondta ugyanakkor, hogy a pedagógusoknak több mint 50%-a oltatta be magát koronavírus ellen, és többségük már mindkét dózist megkapta.

A nyolcadikosok képességfelmérő vizsgája június 22-én kezdődik, az érettségi vizsga pedig június 28-án – mondta még a miniszter.

Cîmpeanu arra is kitért, hogy miért nem valósítható meg az iskolások gyorstesztelése nyáltesztekkel. Mint magyarázta, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) szerint ezeknek a teszteknek az eredményét nem lehet számításba venni a fertőzöttségi ráta megállapításakor, és a hatályos procedúra értelmében az eredményt antigén gyorstesztekkel, tehát invazív tesztekkel is meg kell erősíteni, majd PCR-tesztekkel is. Az INSP szerint a nyáltesztek csak bonyolítanák a helyzetet – summázta a miniszter.

Kovászna megyében közel 20 ezer diák számára lesz jelenléti oktatás

A tanfelügyelőség keddi közleménye szerint Kovászna megyében 6.099 óvodás, 10.784 elemista, 1584 gimnazista, 995 középiskolás, illetve 231 speciális oktatásban részesülő diák számára kezdődik el szerdán a jelenléti oktatás. Ugyanakkor 1305 gimnazista, 4435 középiskolás és 271 posztlíceumba járó diák online fog tanulni.

A héten 196 oktatási intézmény működik sárga, 107 pedig zöld forgatókönyv szerint.

(Agerpres/Hírmondó)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.