Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cîmpeanu: ha lesz középiskolai felvételi vizsga, az önkéntes alapú lesz

Cîmpeanu: ha lesz középiskolai felvételi vizsga, az önkéntes alapú lesz Románia

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter azt mondta szerdán, hogy ha az általános iskolások képességfelmérő vizsgája előtt lehetőségük lesz a középiskoláknak felvételit hirdetni – amint az a Művelt Románia projekt egyik javaslatában szerepel – akkor ez a felvételi vizsga önkéntes alapú lesz és ugyanaznap, ugyanazon órában szervezik majd meg.

Hirdetés
Hirdetés

„Ha lesz középiskolai felvételi vizsgánk, az önkéntes alapú lesz, a képességfelmérő vizsga előtt, a már meglévő tanterv alapján. Ezt a versenyt minden iskolában ugyanaznap, ugyanazon órában szervezik majd meg” – mondta Cîmpeanu, hozzátéve, arról még nincs döntés, hogy aki felvételizik, annak is le kell-e tennie a képességfelmérő vizsgát.

A részletekről a projekt gyakorlatba ültetését megelőző konzultációkon fognak tárgyalni – tette hozzá.

Az oktatási miniszter azt is elmondta, hogy az első ilyen felvételi vizsgára leghamarabb 2023-ban kerülhet sor.

Arra a kérdésre, miért tartják jónak a felvételi vizsga egyazon időben történő megszervezését, Cîmpeanu azt felelte: „nem hisszük, hogy a tanuló érdekeit szolgálná, ha lehetőség lenne két, három, öt, hét, tíz felvételi vizsgán is részt venni.”

A tanfelügyelőségekről azt mondta, ezeket az intézményeket át fogják szervezni oly módon, hogy a hatáskörök ne fedjék egymást. Erre az intézkedésre legkorábban jövő ősszel kerülhet sor.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük