Felhívás!

Cîmpeanu: a tanulók 53%-ának 8,50 fölött volt az átlaga, miközben egyesek funkcionális analfabéták

Cîmpeanu: a tanulók 53%-ának 8,50 fölött volt az átlaga, miközben egyesek funkcionális analfabéták Románia

Éles nyilatkozatot tett a tanügyminiszter azt követően, hogy a diákok sérelmezték: előzetes közvita nélkül megjelent a Hivatalos Közlönyben az a rendelet, amely szerint 8,50-ről 9,50-re emelik az érdemösztöndíj elnyeréséhez szükséges tanulmányi átlag alsó értékét.

Sorin Cîmpeanu azt mondta, túl alacsony volt a mérce, az előző tanév végén a diákok 53 százalékának nagyobb volt a tanulmányi átlaga 8,50-nél, miközben funkcionális analfabéták is voltak köztük.

Úgy fogalmazott, a lehető legnagyobb képtelenség, hogy a romániai oktatási rendszerben a diákok több mint fele az eminensek közé tartozik.

A tanügyminiszter szerint egyébként az érdemjegyek nem relevánsak, a koronavírus-járvány által előidézett helyzet miatt ugyanis az osztályzatot adó pedagógusnak nincs semmilyen garanciája arra, hogy a diákok, akik sok esetben kikapcsolt kamerával felelnek, puskáznak-e.

Sorin Cîmpeanu elismerte azt, hogy a 9,50-es küszöbérték is önkényes, de szerinte bőven elég, ha a diákok 25 százaléka kap érdemösztöndíjat. Állítása szerint az érdemösztöndíjban részesülő tanulók száma idén így is háromszor magasabb lesz, mint 2020-ban.

(Marosvásárhelyi Rádió/Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások