Felhívás!

Rafila: már az ötödik hullámban vagyunk, közösségi szinten terjed az omikron

Rafila: már az ötödik hullámban vagyunk, közösségi szinten terjed az omikron Románia

Románia már a világjárvány ötödik hullámában van, és az esetek számának növekedése kezd érezhetővé válni a kórházakban. Jelenleg lassú a növekedés, de egy-két héten belül az intenzív osztályokon is érezhető lesz. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter megkongatta a vészharangot, és arra figyelmeztetett, hogy az omikron variáns ötször gyorsabban terjed, mint más vírustörzsek, ha nem teszünk megelőző intézkedéseket.

“Az omikron-fertőzések 20%-a nem kapcsolódik más esetekhez vagy utazásokhoz, ami azt jelenti, hogy kezd közösségi terjedés lenni” – tette hozzá a miniszter.

A következő hetekben erősödni fog a vírus terjedése – mondta Alexandru Rafila.

“Gyakorlatilag már a világjárvány 5. hullámában vagyunk. December 20. és január 5. között az esetek számának emelkedő tendenciája figyelhető meg. Már január 5-én is körülbelül 3000 esetünk volt, de ez az utóbbi időben sokat változott. A pozitív tesztek aránya január 5-i kevesebb mint 2 százalékról több mint 6 százalékra nőtt. Felfelé ívelő tendenciát láthatunk. Az esetek ötödét Bukarestben regisztrálták, és ha hozzávesszük Ilfov megyét, akkor ez az arány több mint 20%. A leginkább érintett megyék Kolozs, Temes és Iaşi. Romániában megkezdődött a közösségi terjedés. Jelenleg szórványosan fordul elő, az elkövetkező napokban azonban lehetséges, hogy az új törzzsel erőteljes közösségi terjedésnek leszünk tanúi” – mondta Alexandru Rafila.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.