Felhívás!

Cîmpeanu: a kormány jóváhagyta egy, új iskolák építését célzó hitel felvételét

Cîmpeanu: a kormány jóváhagyta egy, új iskolák építését célzó hitel felvételét Románia

A kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (IBRD) kötött, 100 millió eurós hitelszerződés ratifikálásáról szóló törvénytervezetet, amely legalább 55 romániai iskola építésére és felújítására irányul, jelentette be Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón a miniszter rámutatott, a jogszabálytervezetet a pénzügyi és az oktatási tárca közösen nyújtotta be, a pénzösszeget zömében (90%-ban) új iskolák építésére fogják használni.

Folytatódik a “Meleg étel az iskolákban” program

Cîmpeanu bejelentette, a “Meleg étel az iskolákban” kísérleti program országszerte 150 iskolában folytatódik, és az új tanévben a hagyományos pékáru és tejtermék mellett a tanulók friss gyümölcsökben és zöldségekben is részesülnek.

Elmondta, csütörtöki ülésén a kormány jóváhagyta a „Meleg étel az iskolákban” program folytatását lehetővé tevő sürgősségi rendeletet, amelynek idén 46,4 millió lejes költségvetése lesz. Emellett elfogadta a határozatot, amely összesen 501 millió lejt biztosít a különböző iskolai programokra, így például a hagyományos tej és kifli programra, illetve a friss gyümölcsöt és zöldséget biztosító programra, amelynek költségvetése 76 millió lej.

A kormányhatározat egyik fontos újdonsága az, hogy az iskolákban el nem fogyott termékeket szétoszthatják a helyi közösségeknek, fűzte hozzá.

Pénzjutalomban részesülnek a 10-esre vizsgázott tanulók

A tanügyminiszter arról is beszámolt, hogy a kabinet jóváhagyta azt a határozatot is, amely értelmében az idei érettségin 10-esre vizsgázó diákok 3000 lejes, a képességfelmérő vizsgán 10-es osztályzatot elérő tanulók pedig 1000 lejes pénzjutalomban részesülnek. A miniszter szerint 163 érettségiző és 132 képességvizsgázó diákról van szó.

15 ezer lej a bölcsődei ellátás egységes költsége

A kormányülésen elfogadták azt a határozatot is, amely gyermekenként 15 ezer lejben állapítja meg a bölcsődei ellátás egységes költségét.

A tárcavezető elmondta, hogy a 15.000 lejes költség a béreket fedezi, és ehhez hozzájárul még 585 lej az anyagi költségekre.

Cîmpeanu felhívta a figyelmet, hogy az óvodák esetében gyermekenként az egységes költség 7431 lej, de a bölcsődék esetében azért van szükség nagyobb összegre, mert a csoportok létszáma kisebb, és ez a korosztály különleges gondozást igényel.

A miniszter szerint ugyanakkor első olvasatban mutatták be a kormányülésen azt a sürgősségi kormányrendelet-tervezetet, amely előírja a bölcsődék átvételét az oktatási rendszerbe. Jelenleg 387 olyan bölcsőde van országszerte, amely át fog kerüli az oktatási minisztérium fennhatósága alá, szögezte még le.

3500 új pedagógusi állás a közoktatásban

Sorin Cîmpeanu bejelentette, hogy az idei tanévben 3500-zal növelik a közoktatásban a pedagógusi állások számát.

A tárcavezető elmondta, az osztályok létszámának csökkentése, illetve a 39 új óvoda megnyitása miatt kell növelni az állások számát, és a kabinet jóváhagyta az erről szóló határozatot.

Jelenleg 286.550 pedagógusi állás van a közoktatásban, ehhez még hozzáadódik 3500, magyarázta.

A 185-ös törvény értelmében egy elemi osztályban legtöbb 25 gyermek tanulhat, 5-8 osztályban 29 lehet a maximális létszám, a líceumi osztályokban pedig 33, kivéve a 9. osztályt, amely esetében az idén hozott miniszteri rendelet 26-os, illetve 24-es maximális létszámot állapít meg, tagozattól függően, említette meg Cîmpeanu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.