Felhívás!

Cîmpeanu: a becslések szerint 2022-ben 347 ezer tanuló jogosult érdemösztöndíjra

Cîmpeanu: a becslések szerint 2022-ben 347 ezer tanuló jogosult érdemösztöndíjra Románia

A becslések szerint 2022-ben 537.477 tanuló jogosult ösztöndíjra, ebből 347.000 érdemösztöndíjra (vagyis ennyi tanulónak volt 9,50-nél magasabb tanulmányi átlaga az elmúlt tanévben), és 156.000 szociális ösztöndíjra – derül ki Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter szerda esti közleményéből.

A miniszter ezzel arra reagált, hogy több diákszövetség bejelentette: bíróságon támadja meg azt a rendeletet, amellyel 8,50-ről 9,50-re emelték az érdemösztöndíj elnyeréséhez szükséges tanulmányi átlag alsó küszöbét.

Cîmpeanu tájékoztatása szerint az érdemösztöndíjban részesülő tanulók száma idén háromszor több, mint 2020-ban (idén 347.000, míg 2020-ban 123.472 volt).

A tárcavezető hangsúlyozta, az ösztöndíjak odaítélésének új kritériumait leszögező rendeletet a társadalmi párbeszédért felelős bizottság még tavaly októberben véleményezte. “A diákok képviselői által 2021.szeptember 14-én tett egyik javaslat egyébként arra vonatkozott, hogy azok a tanulók kapjanak érdemösztöndíjat, akik kiemelkedő eredményeket értek el, vagyis 9,50 és 10 közötti tanulmányi átlagot és magaviseletből 10-est az előző tanévben, illetve ötödikesek esetén a tanév első félévében” – emlékeztetett Sorin Cîmpeanu.

Hozzátette, az oktatási minisztérium figyelemmel kíséri a diákok teljesítményét ösztönző intézkedések eredményességét, és szükség esetén javaslatot tehet az ösztöndíjak odaítélésére vonatkozó kritériumok módosítására.

Cîmpeanu arra is felhívta a figyelmet, hogy 2020-ig “szégyenletesen” alacsony összegű, 6, 8, 10 lejes ösztöndíjakat adott az állam. Idén 1,031 milliárd lejt különítettek el iskolai ösztöndíjakra, ez 60%-os növekedést jelent 2021-hez képest.

“Az iskolai ösztöndíjak 2022-es költségvetése gyakorlatilag négyszerese a 2020-asnak” – írta az oktatási miniszter, leszögezve, ezeknek a tényeknek az ismeretében alaptalan az az állítás, miszerint a kormány megnyirbálná a tanulók ösztöndíjára szánt keretet.

FRISSÍTÉS: Tanulók tüntetnek az oktatási minisztérium előtt

Tanulók egy csoportja tüntet csütörtök délelőtt Bukarestben, az oktatási minisztérium székháza előtt. A tanulók az ösztöndíjak megszerzéséhez szükséges feltételek megváltoztatása ellen tiltakoznak.

A tüntetők olyan jelszavakat skandálnak, mint ‘Kérjük vissza az ösztöndíjakat!’, ‘Lássa a minisztérium, hogy az utcán tartjuk az órákat!’, ‘Lemondani!’, ‘A hazugságnak ára van, a tanulók utcára vonulnak!’

A tanulószervezetek korábban bejelentették, hogy a Konstanca, Vâlcea, Ilfov megyei és bukaresti tanulók szövetségei az oktatási minisztérium elé fognak vonulni, mert ‘több mint 700.000 tanulót megfosztottak az ösztöndíjától’, és követelni fogják az egy tanulónak járó költségvetési összeg megemelését.

Szerdán több diákszövetség bejelentette, hogy bíróságon támadja meg azt a rendeletet, amellyel 8,50-ről 9,50-re emelték az érdemösztöndíj elnyeréséhez szükséges tanulmányi átlag alsó küszöbét.

A kezdeményezést a Konstanca, Bákó, Vâlcea, Ilfov, Máramaros és Temes megyei, valamint a bukaresti tanulók érdekvédeli szervezetei támogatják.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. január 6., 11:28
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ez így is helyes, az kapjon aki igenis megérdemli és kapjon egy becsületes összeget, ne szinte mindenki és 10-20 lejeket. Ebben az otthon ülős online világban egy 8,50-es médiát összehozni szinte bárki tud!