Felhívás!

Gheorghiţă: Románia felnőtt lakosságának átoltottsága közelít az 50 százalékhoz

Gheorghiţă: Románia felnőtt lakosságának átoltottsága közelít az 50 százalékhoz Románia

Románia felnőtt lakosságának közel 50 százaléka megkapta a Covid-19 elleni vakcinák valamelyikének legalább egy adagját – jelentette be szerdán Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Gheorghiţă tájékoztatása szerint a Romániában élő felnőtt lakosságnak a 49,4%-a, a 12 év fölötti lakosságnak a 47%-a, a teljes lakosságnak (19,3 millió ember) pedig a 41,3%-a van jelenleg beoltva legalább egy dózissal.

A legnagyobb a 40 és 70 év közöttiek átoltottsága: több mint 52%-os. A 80 év fölötti generáció átoltottsága viszont alacsony, mindössze 26%-os.

A koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek 85%-a 60 év fölötti embereknél következett be, az áldozatok átlagéletkora 71 év.

A Covid-19 elleni oltás emlékeztető (booster) adagját több mint 2.066.000 személynek beadták már, ez a jogosultak 45 százalékát jelenti. A harmadik oltást felvevők közel fele veszélyeztetettnek minősül, a többiek a kulcsfontosságú ágazatokban dolgoznak, vagy az általános lakossághoz tartoznak.

Gheorghiţă azt is leszögezte, hogy az emlékeztető dózis minden 12 év fölötti személynek beadható.

Románia oltási kapacitása jelenleg 100.000 adag naponta, tehát van megfelelő mennyiségű oltóanyag. Az oltási kampány kezdetétől 28.650.000 adag vakcina érkezett Romániába, ebből megközelítőleg 16 milliót adtak már be, jelenleg raktáron van 4,7 millió dózis.

Bukarest 12 év fölötti lakosságának 66,5%-a van beoltva legalább egy adaggal, a megyék zömében 50 és 60 százalék közötti az átoltottság. A sereghajtó ebből a szempontból Suceava megye, ahol csak a jogosult lakosság 30 százaléka vette fel az oltást.

Az emlékeztető oltással is immunizált személyeknek feleakkora az omikron-fertőzésre való fogékonyságuk

Az oltáskampány koordinátora arról is beszámolt, hogy feleakkora az omikron-fertőzésre való fogékonysága annak, aki megkapta a koronavírus elleni oltás emlékeztető (booster) dózisát is.

Gheorghiţă azt mondta, a jelenlegi tapasztalatok szerint a betegségen már átesett embereknél öt-tízszer nagyobb az újrafertőződés kockázata az omikron-variánssal, mint a deltával, tehát az omikron-variáns ‘meglehetősen elkerüli az immunválaszt’.

Azok az emberek, akik átestek a betegségen, és be is vannak oltva, nagyon magas védettségi szinttel rendelkeznek, így a katonaorvos azt javasolja, hogy azok is vegyék fel az oltást, akik már átestek a Covid-19-en.

Az omikron vírusváltozatnak a fertőzőképessége legalább háromszor-négyszer nagyobb, mint a delta-változaté, ami sokkal nagyobb esetszámot von maga után. ‘Ha néhány nap alatt négyszeresére emelkedett az esetek száma, az nagy valószínűséggel az omikron-variáns közösségi terjedésének fokozódását jelzi Romániában is’ – mondta Gheorghiţă.

Az oltáskampány parancsnoka szerint minden adat arra utal, hogy az omikron-esetek száma körülbelül két-három nap alatt megduplázódik, mivel a lappangási idő rövidebb. Ugyanakkor az emlékeztető (booster) oltással is rendelkező személyeknek feleakkora az omikron-fertőzésre való fogékonyságuk, mint azoknak, akik csak egy adagot kaptak meg az oltásból – nyomatékosította Valeriu Gheorghiţă.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások