Felhívás!

Célkeresztben a főügyész

Célkeresztben a főügyész Románia

Laura Codruța Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét lejárató hangfelvételeket tett közzé a kormányon lévő Szociáldemokrata Párthoz közel álló Romania TV hírtelevízió. Tudorel Toader igazságügyi miniszter hétfőn a bírák és ügyészek szakmai szervezete (a Legfelsőbb Bírói Tanács – CSM) keretében működő Igazságszolgáltatási Felügyelethez fordult, hogy vizsgálja meg a felvételek valóságtartalmát.

A hangfelvételeken a beosztottai teljesítményével elégedetlen Kövesi – feltehetően a DNA egy munkaértekezletén – hatékonyabb munkát és több „fontos” ügyet követel a DNA ügyészeitől, akiknek a szemére veti, hogy öt hete nem gyanúsítottak meg senkit. Kövesi azt fejtegeti, hogy legalább egy újabb miniszter lebuktatására vagy más fontos ügyre van szükség ahhoz, hogy azok, akik nyilvánosan támadják a DNA-t, ne „másszanak rá” a vádhatóságra, ne bátorodjanak fel, ne érezzék úgy, hogy a DNA meggyengült és ideje visszaszorítani.

Az egyik hangfelvételen kijelenti: azt szeretné, ha Jean Uncheselu – a DNA-ügyész, aki az akkor kormányfői tisztségben lévő Victor Ponta ellen 2015-ben bűnvádi eljárást indított – „eljutna a miniszterelnökig, aki aláírta a szerződéseket azoknak a házaknak az ügyében”. A román média úgy értelmezte, hogy ezúttal Sorin Grindeanu jelenlegi kormányfőről van szó, akiről felmerült, hogy temesvári alpolgármesterként illegális visszaszolgáltatásokhoz járult hozzá. A politikus tagadta a vádat.

A DNA szóvivője nem sokkal a hangfelvételek megjelenése után, vasárnap este úgy nyilatkozott: Kövesi egy nyilvános munkaértekezleten elhangzott szavai közé olyan kifejezéseket „ékeltek be” utólag, amelyek teljesen kiforgatják az ott elhangzottak jelentését.

A médiában nagy visszhangot kiváltó kiszivárogtatás időzítését mindenki a jelenlegi kormányválsággal hozza összefüggésbe, de arról, hogy kinek az érdekeit szolgálná a – nyilvánvalóan hetekkel, hónapokkal korábban készült – hangfelvételek nyilvánosságra hozatala, eltérő értelmezések láttak napvilágot.

Az alkotmánybíróság február végén megállapította, hogy a DNA túllépte hatáskörét, és ezzel alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő, amikor vizsgálatot indított és kormánytagokat vont felelősségre a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányrendelet ügyében.

Klaus Johannis elnöknek állást kellene foglalnia a korrupcióellenes főügyésszel kapcsolatos ügyben – véli Călin Popescu-Tăriceanu. „Az lenne a logikus, ha az államfő állást foglalna ezekkel a súlyos történésekkel kapcsolatban, amelyek ismét ráerősítenek mindarra, aminek az utóbbi időben oly gyakran tanúi lehettünk: létezik egy párhuzamos hatalmi rendszer, amelyben Kövesi nagyon fontos szerepet töltött és tölt be még mindig, lábbal tiporva a demokrácia alapelveit” – fogalmazott Tăriceanu.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások