Felhívás!

Lehetséges forgatókönyvek

Lehetséges forgatókönyvek Románia

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mind a politikai támogatás nélkül maradt Sorin Grindeanu miniszterelnökkel, mind a leváltására bizalmatlansági indítvánnyal készülő szociálliberális koalíció vezetőivel tárgyalóasztalhoz ült hétfőn, hogy a magyar közösség érdekeinek érvényesítésére próbálja kihasználni a Romániában előállt kormányválságot – tájékoztatott Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Az ügyvezető elnök szerint az RMDSZ-nek van egy prioritáslistája, amely a magyar közösség számára fontos jogi és jóléti kérdéseket tartalmaz, de amelyet egyelőre nem kívánt nyilvánosságra hozni. A szövetség nem zárkózik el attól, hogy döntő módon befolyásolja a PSD-n belüli konfliktus kimenetelét, amennyiben a mérleg nyelvévé válik a szerdai bizalmi voksolás alkalmával.

Vasárnap este Victor Ponta úgy nyilatkozott: amennyiben a Grindeanu-kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány elbukik, Sorin Grindeanu új kormányt alakít, és átveszi a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetését is. Ponta azt mondta, a „politikai és közigazgatási koherencia” megköveteli, hogy a kormányt alakító párt elnöke töltse be a miniszterelnöki tisztséget.

„Jómagam pártelnök voltam és miniszterelnök, Năstase szintén, Boc szintén, és 2020-ban vélhetően Ludovic Orban is azt fogja mondani, hogy kormányfő akar lenni. Liviu Dragnea nem miattunk nem lehet miniszterelnök, hanem azért, mert van egy törvény, amely ezt megtiltja neki” – fogalmazott a kormányfőtitkár az Antena 3 televízió egyik műsorában, hozzátéve, hogy bár egy „normális országban” a kormányfő irányítja a kabinetet, Romániában ez idáig Liviu Dragnea vezette a kormányt Mihai Busuioc volt főtitkár és Sevil Shhaideh fejlesztési miniszter közvetítésével, ugyanis utóbbinál „voltak a pénzek”.

Ponta úgy fogalmazott, a jelenlegi politikai válságot Liviu Dragnea idézte elő, aki olyan rendszert alakított ki a PSD-n belül, amelynek a lényege, hogy mindenben kizárólag ő maga dönthet. Sorin Grindeanu is Liviu Dragnea áldozatává vált, ugyanis hat hónap után megértette, hogy miniszterelnökként elsősorban nem a pártelnökkel, hanem az ország lakosságával szemben vannak kötelezettségei – tette hozzá Ponta. Azokkal az információkkal kapcsolatban, amelyek szerint Dragnea eleve úgy tervezte, hogy hat hónapos lesz a Grindeanu-kabinet mandátuma, Ponta azt mondta, a pártelnöknek eredetileg az volt a célja, hogy eszközöljék ki az alkotmánybíróságnál, hogy ő lehessen a miniszterelnök, ez a próbálkozás azonban kudarcba fulladt.

Sorin Grindeanu maga is úgy nyilatkozott: amennyiben a bizalmatlansági indítvány elbukik, tárgyalásokba kezd a koalíciós pártokkal egy új kormány megalakításáról. A miniszterelnök hozzátette, a PSD és az ALDE képviselőivel fog tárgyalni, Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökkel azonban nem. Hozzátette, nincs oka a lemondásra, hiszen mandátuma alatt „a helyes úton járt az ország”. Azt mondta, a kabinetet alkotó miniszterek többsége tisztességgel ellátta a feladatát, és meggyőződése, hogy még jobban teljesített volna a kormány, ha az elmúlt hónapban nem gyakoroltak volna nyomást rá a kormányátalakítás kilátásba helyezésével.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hétfőn bejelentette: a nemzeti liberális párti honatyák részt vesznek a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján, szavazni azonban nem fognak.

Illyés Gergely, a magyarországi Nemzetpolitikai Kutatóintézet politológusa leszögezte: Európában még nem volt példa a Romániában kialakult helyzetre, arra, hogy egy hatalmon lévő kormány a saját miniszterelnökét bizalmatlansági indítvánnyal próbálja megbuktatni. A háttérben az áll, hogy a választásokat decemberben kényelmesen megnyerő szociáldemokrata párt elnöke és a vele koalícióban kormányzó liberális párt vezetője ellen is bűnvádi eljárás van folyamatban, előbbi ellen pedig már jogerős ítélet is született. Így a szociáldemokrata párt elnöki posztjáért megindult a harc, amihez a román kormányt és a parlamentet használják fel – fogalmazott. A parlamentben vasárnap ismertették a bizalmatlansági indítványt, amelyről szerdán szavaznak majd. Ha elfogadják, a szociáldemokrata kormány megbukik, a miniszterelnök jelölésének joga pedig visszaszáll az államfőre. Ha nem szavazzák meg, akkor Sorin Grindeanu miniszterelnök a posztján marad, de nem lesz parlamenti támogatottsága – mondta a politológus.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. június 20., 15:10
    ÉRTÉKELÉS: 16

    Az Rmdsz dontott.Nem vesz reszt a holnapi mocio szavazason.Es most az egyszer jol dontott es gerincesen.Sajnos a roman nacionalistak miatt megvalosithatatlan az Rmdsz altal kert torvenyek megszavazasa.Es ez legjobban a soviniszta es ultranacionalista Rares Bogdannak koszonheto a Realitatea Tv egyik moderatoranak.Az amit a tegnap esti musoraban elmuvelt aPsd es az Rmdsz ellen es a romaniai magyar kissebbseg ellen az minden joerzesen tul mutat.Ez a soviniszta diszno azt rebesgette,hogy mi magyarok,nem tudom melyik faluba 1848-ba folkottuk a romanokat a labuktol fogva a fakra es csipos paprikat dugtunk a seggukbe.Hat ennek a soviniszta bajkevero disznonak valoban megerdemelne,hogy valaki a seggebe dugjon egy csipos paprikat es olyat rugjon bele,hogy egyenesen Izraelig repuljon ahol a gyilkos es csalo fonoke bujkal a roman igazsagszolgaltatas elol.