Felhívás!

Caracali-ügy: jelentkezett hétfőn biológiaiminta-vételre Luiza Melencu édesanyja

Caracali-ügy: jelentkezett hétfőn biológiaiminta-vételre Luiza Melencu édesanyja Románia

Jelentkezett hétfőn a bukaresti Országos Kriminológiai Intézetnél az áprilisban eltűnt Luiza Melencu édesanyja, Monica Georgeta Melencu, hogy biológiai mintát vegyenek tőle egy újabb DNS-vizsgálathoz.

A nő édesapja kíséretében utazott a fővárosba, a rendőrség által rendelkezésükre bocsátott autóval, majd megérkezett az intézethez a család ügyvédje, Tonel Pop is.

A Luiza Melencu ügyében nyomozó Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) múlt héten a Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordult többek között egy mitokondriális genetikai vizsgálat elvégzése érdekében is, erre ugyanis nincs lehetőség egyik engedélyezett romániai szaklaboratóriumban sem. Az elmút hét elején a rendőrök jelentkeztek Monica Melencu házánál, hogy biológiai mintát vegyenek tőle az újabb vizsgálathoz, a nő azonban megtagadta a mintaadást. Néhány nappal később ugyanebből a célból beidézték a DIICOT-hoz, de nem jelent meg az ügyészségen, ezért ötezer lejes bírságot róttak ki rá. Pénteken elővezetési paranccsal mentek érte a rendőrök és csendőrök, de mind az asszony, mind az apja rosszul lettek, kórházba kellett szállítani őket. Szombat reggel végül Monica Melencu közölte, beleegyezik abba, hogy biológiai mintát vegyenek tőle azzal a feltétellel, hogy mintavételkor legyen jelen a család ügyvédje, illetve hogy a nyomozó hatóságok biztosítsák a szállítását Bukarestbe, mert nincsenek anyagi lehetőségei arra, hogy a fővárosba utazzon.

Az Alexandra Măceşanu meggyilkolásával gyanúsított Gheorghe Dincă a kihallgatások során azt mondta, hogy ő ölte meg Luiza Melencut is. A DIICOT Caracal közelében talált is emberi csontmaradványokat, amelyekről kimutatták, hogy egy 15-19 év közötti nőtől származnak, de nem Alexandra Măceşanutól. A DNS-vizsgálattal most azt szeretnék kideríteni a hatóságok, hogy a csontok Luiza Melencutól származnak-e.

FRISSÍTÉS: Luiza édesanyja azt mondja, erőszakkal vették rá, hogy biológiai mintát szolgáltasson

“Megalázta” az egyik rendőrfelügyelő, amikor az Országos Rendőr-főkapitányságon levő Kriminológiai Intézetben biológiai mintát vettek tőle egy újabb DNS-vizsgálathoz, nyilatkozta Monica Georgeta Melencu, az áprilisban eltűnt Luiza Melencu édesanyja, amikor kijött a főkapitányság épületéből.

“Megaláztak minket, egyszerűen rámerőszakolták a dolgot. Időközben meggondoltam magam, nem akartam a mintavételt. Nem tetszenek a szabályok, amelyeknek alávetettek itt. Nem engedték meg, hogy elmagyarázzák nekünk, miről van szó. A rendőrfelügyelő dühös lett és egész egyszerűen megfenyegetett” – mondta Monica Melencu az épület előtt gyülekező újságíróknak.

Tonel Pop, a család ügyvédje pedig hozzátette, hogy amikor a laboratórium vezetője elkezdte elmagyarázni Luiza édesanyjának, hogy hogyan fog lezajlani a mintavétel, egy rendőrfelügyelő közbszólt, megfenyegetve a szakembert, hogy hagyja abba.

“Monica Melencu azért jött, hogy eleget tegyen a bírósági határozatnak. A kriminalisztikai laboratórium vezetője kezdte elmagyarázni a hölgynek, rajzokkal szemléltetve, hogy mi az a DNS, és mit fognak tenni vele az eljárás folyamán. Amikor a laboratórium vezetője belemerült a részletekbe, Ciobanu rendőrfelügyelő közbeszólt, hogy ő vezeti a nyomozást, és megtiltotta neki, hogy a magyarázatot folytassa, meg is fenyegette. A mintát levették” – állította az ügyvéd.

FRISSÍTÉS 2: Vizsgálat indult a felügyelő rendőrtiszt ellen

Intézményen belüli kivizsgálást rendelt el Liviu Vasilescu országos rendőr-főkapitány hétfőn annak a tisztnek a magatartásával kapcsolatban, aki jelen volt, amikor biológiai mintát vettek Monica Georgeta Melencutól, az áprilisban eltűnt Luiza Melencu anyjától – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az Agerpres hírügynökséggel.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.