Felhívás!

Az európai biztosi jelöléssel kapcsolatos egyeztetésre hívja az államfő a miniszterelnököt

Az európai biztosi jelöléssel kapcsolatos egyeztetésre hívja az államfő a miniszterelnököt Románia

Az európai biztosi jelöléssel kapcsolatos egyeztetésre hívja Klaus Johannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnököt.

Az elnök levélben hívta meg a kormányfőt a Cotroceni-palotába szerdán 12 órára, hogy a biztosjelölt témájáról tárgyaljanak. “A kérdés sürgető és kivételes jelentőségű a román állam számára” – áll a levélben.

Ebben azt is leszögezi az államfő, hogy az illetékes miniszterek is elkísérhetik a kormányfőt a megbeszélésre.

Múlt héten az Európai Parlament Jogi Bizottsága elutasította Rovana Plumb jelölését a közlekedési portfólióért felelős európai biztosi tisztségre.

Erre reagálva Klaus Johannis azt mondta, ez “a PSD-kormány újabb óriási kudarcát” jelenti, és árt Románia megítélésének, ugyanakkor felszólította Viorica Dăncilát, hogy haladéktalanul vonja vissza a jelölést és nevesítsen másik jelöltet.

A miniszterelnök azonban szombaton további feltétel nélküli támogatásáról biztosította Rovana Plumbot.

“Mindattól, ami az elmúlt napokban történt – az EP-beli szavazáson, de főleg az itthoni reakciók – nem fogok kevésbé bízni Rovana Plumbban, nem fogom kevésbé értékelni őt, sőt! Rovana továbbra is feltétel nélküli támogatásomat élvezi” – írta egy Facebook-bejegyzésben a miniszterelnök.

FRISSÍTÉS: Az USR-PLUS szövetség azt kéri az államfőtől, hogy hívja konzultációra a pártokat

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta szövetség európai parlamenti (EP) frakciója azt kérte hétfőn Klaus Johannis államfőtől, hogy hívja konzultációra az EP-mandátummal rendelkező pártokat egy új biztos nevesítésének érdekében, miután az EP jogi bizottsága összeférhetetlenségre hivatkozva elutasította a kormány által ajánlott Rovana Plumbot.

Cristian Ghinea, az USR-PLUS delegáció társelnöke úgy fogalmazott: “Rovana Plumbnak nem volt mit keresnie az EB-ben”, Dragoş Tudorache, a szövetség társelnöke pedig azt mondta, hogy a Viorica Dăncilă miniszterelnök “elveszítette hitelét és legitimitását arra, hogy bármiféle javaslatot tegyen”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.