Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Bukarestben tüntetnek kedden a mentőszolgálatok dolgozói

Bukarestben tüntetnek kedden a mentőszolgálatok dolgozói Románia

Nagyszabású tüntetést tart kedden a fővárosban az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és a mentőszolgálatok dolgozóit tömörítő szakszervezeti szövetség (FNSAR) – tájékoztatott közleményében a BNS.

A tüntetésre több mint ezer személyt várnak a szervezők.

A tervek szerint kedden 10 órától a belügyminisztérium és a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) székhelye előtt állnak sztrájkőrséget, majd 12 órától a Victoriei térre vonulnak a tüntetők, és a kormány épülete előtt folytatják a tiltakozó akciót.

Ha a miniszterelnök tárgyalásra hívja a két szakszervezeti szövetség vezetőit, és kedvező választ kapnak követeléseikre, lemondanak a tüntető felvonulásról és a kormány épülete előtti sztrájkról – közölték.

A szakszervezet képviselői nyomatékosították, hogy a tüntetésen jelen levők szabadidejükben vesznek részt a megmozduláson, ez nem fogja befolyásolni a mentőszolgálatok tevékenységét.

A BNS képviselői ugyanakkor emlékeztettek, hogy kedden 10 órától meghatározatlan ideig a mentőszolgálatok valamennyi járművére kihelyezik az “országos tiltakozás” (protest național) feliratot.

Arafat: senki nem akarja szabotálni vagy tönkretenni a mentőszolgálatokat

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatóságának (DSU) vezetője rágalmazásnak minősítette azokat a kijelentéseket, melyek szerint a DSU szabotálja a mentőszolgálatokat.

Arafat cáfolta a mentőszolgálatok dolgozóit tömörítő szakszervezeti szövetség állítását, miszerint az utóbbi három évben egyetlen mentőautót sem szereztek be a mentőszolgálatok számára. Kijelentette, az elmúlt négy évben 821 mentőautót kaptak a mentőszolgálatok, ezek mellett pedig a bukaresti önkormányzat további 106 mentőt vásárolt. Mindeközben a rohammentő-szolgálat (SMURD) 386 mentőjárművet kapott, tehát jóval kevesebbet, mint a mentőszolgálatok.

“Tisztázzuk: senki nem akarja szabotálni a mentőszolgálatokat, senki nem akarja tönkretenni őket” – mondja Arafat a Facebookon közzétett videoüzenetében.

A belügyi államtitkár szerint a beszerzett mentőautók száma 2,4-szeresére nőtt, amióta ezek beszerzése az egészségügyi minisztériumtól az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) hatáskörébe került.

Azokat a felröppent híreket is cáfolta, amelyek szerint a SMURD más forrásokból szerzett volna be járműveket. Kifejtette, az IGSU egységesen szerezte be a mentőautókat, zömében uniós finanszírozással, a román kormánynak csak 15 százalékos önrészt kellett biztosítania az államkasszából. “A közeljövőben 1200 mentőautó beszerzését tervezzük, és ezek többsége a mentőszolgálatokhoz kerül” – mondta az államtitkár, aki szerint a keddre tüntetést szervező mentősszakszervezet “elferdíti a tényeket”, azt a hamis benyomást keltve, hogy a DSU okolható a mentők beszerzésére vonatkozó legutóbbi alszerződések késlekedéséért.

forrás: Agerpres

fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások