Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Bukarestbe érkezett Antony Blinken, az USA külügyminisztere

FRISSÍTVE: Bukarestbe érkezett Antony Blinken, az USA külügyminisztere Románia

Keddre virradóan megérkezett Bukarestbe Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere.

Blinken a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kedden és szerdán zajló találkozójára érkezett a román fővárosba – közölte az USA nagykövetsége.

Kedd reggel Blinken és Nicolae Ciucă román miniszterelnök meglátogatja a Mi, a nép: 25 év stratégiai partnerség című kiállítást, amelyet az USA nagykövetsége, a román külügyminisztérium és az AGERPRES nemzeti hírügynökség hozott létre a craiovai egyetemmel együttműködésben.

Az amerikai külügyminisztert 10:30-kor fogadja Klaus Iohannis államfő a Cotroceni-palotában.

Ezt követően Blinken találkozik Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel, majd közös sajtótájékoztatót tartanak.

Az USA külügyminisztere Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is találkozik a nap folyamán.

FRISSÍTÉS: Klaus Iohannis fogadta Antony Blinkent

A Cotroceni-palotában fogadta kedden Klaus Iohannis államfő Antony Blinken amerikai külügyminisztert.

A fogadtatáskor a román elnök azt mondta vendégének, tökéletesnek tartja a látogatás időpontját, egyrészt az Ukrajnában dúló háború miatt, másrészt azért, mert “fontos és nehéz döntéseket” kell meghozniuk a NATO-n belül.

Antony Blinken azt felelte, jómaga is tökéletesnek tartja az időzítést, többek közt azért is, mert éppen 25 éve jött létre a két ország közötti stratégiai partnerség, “amely olyan módon fejlődött, amit akkoriban még Clinton elnök és Constantinescu elnök sem tudott volna elképzelni”. Hozzátette, sürgős és fontos regionális, sőt globális kérdéseket kell megvitatniuk. “Hálásak vagyunk, hogy Románia ilyen erős szövetséges és partner” – mondta Blinken.

Az USA külügyminisztere a NATO-tagállamok külügyminisztereinek bukaresti értekezletére érkezett a román fővárosba, amelyet kedden és szerdán tartanak Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elnökletével.

Kedd reggel Blinken a román miniszterelnökkel együtt meglátogatta a Mi, a nép: 25 év stratégiai partnerség című kiállítást, amely a román és az amerikai nép közötti sokrétű kapcsolat témáját dolgozza fel.

forrás: Agerpres

fotó: U.S. Embassy Bucharest/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások