Felhívás!

Botrány a pártnévbetűk miatt

Az erdélyi és romániai közvélemény hozzászokhatott ahhoz, hogy az utóbbi hónapokban alig van nap  “AUR-féle skandalum” nélkül.

A romániai Romák Egységéért Szövetség (AUR) azzal vádolja a Románok Egyesítéséért Szövetséget (AUR), hogy ellopta a névbetűket, törvénytelenül bitorolja az AUR rövidítést. Alecu Ionel, a roma AUR vezetője azzal érvel, hogy a saját szövetségük 1996-ban alakult, és jogilag elsőbbséget élveznek, annál is inkább, mivel az Állami Találmányi és Védjegy Hivatalnál (OSIM) bejegyeztették a nemzeti kisebbségi  érdekvédelmi  szervezetet. Hivatalos neve: Alianta pentru Unitatea Rromilor (AUR). Egy régi határozat értelmében a roma szót elöl két r betűvel írják. A névrövidítés sajátos roma jelképnek is számít, hiszen román jelentése arany, márpedig a romák évszázadok óta főleg aranyban őrzik a vagyonukat. A parlamenti párt hivatalos neve: Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), azaz Románok Egyesítéséért Szövetség, amely 2019-ben alakult. Az egyik elnevezés  “egységre”, a másik “egyesítésre” utal, utóbbinál a Románia és Besszarábia egyesülésének óhajára céloz eredetileg.

Georghe Simion, a magyar televíziókból ismert Gáspár Győzőre, “Győzikére” a megtévesztésig hasonlító  AUR-pártvezető (társelnök) a Ionel vádjaira reagálva elmondta, a két AUR közül csak az egyik politikai párt, a másik etnikai közösségi társulás, ráadásul a névbetűjében két R betű van. Ezzel szemben Alecu Ionel azt állítja, a rövidítésben nincs két R, ezt a védjegyi hivatal okmányával is igazolja. Szerinte a névbetű-azonosságnak politikai kihatása elvitathatatlan, meggyőződése, hogy a Simion-féle AUR legalább 10-15 százalékkal több szavazatot kapott, mert sok-sok romát megtévesztett az elnevezés, azt hitték, a saját közösségi szövetségükről van szó.
Alecu Ionel elmondta, a pártjuk bejegyeztetésének időszakában George Simionék jól tudták, hogy van egy másik AUR, a romáké, ráadásul a 2020. évi helyhatósági és parlamenti választások idején támogatást is kértek a romáktól.

Az elnevezés csaknem másfél évtizedes elsőbbségének és a hivatalos OSIM-bejegyeztetésnek, azaz levédésnek a birtokában a roma szervezet vezetői bírósághoz fordulnak. Ennek hírére George Simion csak annyit mondott: “Döntsenek a bírák”.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.