Felhívás!

Védőoltás az új szappanopera?

Védőoltás az új szappanopera? Románia

A koronavírus-járvány és Covid-19 betegség elleni védőoltások megkezdése óta Európa-szerte és világszerte sok politikust, sportolót, művészt, közéleti személyiséget lefotóztak, videóztak, miközben megkapják az injekciót.

Nem kivétel Románia sem, ahol a minap éppenséggel Klaus Iohannis beoltása keltett nagy visszhangot, de legtöbben nem a fecskendőre vagy a csinos asszisztensnőre (orvosnőre?) figyeltek, hanem az államfő izmos karjára, sportos felsőtestére. Élesen elítéli a nyilvános injekciózást Dana Budeanu tévészereplő, divatszakértő, kritikus, arculattervező, stílustanácsadó (stylist). Internetes beírásából idézünk:

“Miért közvetítik ezt egyenes adásban? Konkrétan miért? Nagyon helytelen. Illetlenség. A beoltás az emberek intimitásához tartozik. Anglia királynője levetkőzött, hogy megmutassa, megszúrták? Nem! A pápa? Nem! Putyin? Nem! Ahogyan sokan mások sem. Kínos ez az alakoskodás … Ha tehát ott a Román Parlament szenátusában azok megszúratják magukat, ez mit kellene bennem felébresszen, megindítson? Semmit!”

Dana (Gutila) Budeanu (sz. 1980) az angol fővárosban tanult, az alábbi végzettségekkel rendelkezik: marketing-menedzser (Royal Holloway of London), európai vállalkozások, közgazdasági mesterfokozat (London School of Economics), az európai integráció szakértőinek doktori fokozata (University College London). A férje, Radu Budeanu üzletember, médiavállalkozások, sajtókiadványok tulajdonosa.

(bl)  

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. január 22., 9:14
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Amig nincs elegendo oltoanyag addig nincs mit reklamozni az eloljaroinknak
  Ez csak egy nesze semmi fogd meg jol
  Az elojegyzes egyszeru embereknek egy idegorlo muvelet vagy teljesen lehetetlen

  nem en voltam ezek szerint sokan vagyunk ezen a velemenyen
  Kerem valamikor kiirni a sepsiszentgyorgyi oltasi kozpontok hivatalos neveit
  amit szamitogep is felismer

 • User
  Dátum: 2021. január 23., 15:41
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Mire iratkozzunk? A DSP olajozottan ébren álmodozására vagy a tiltakozó nővérek mosolyára. Ugyanabból a fiolából megbetegedhet bár egyik beoltott? Mikor lesz működő 5 oltóközpont? Mikor lesz az, hogy bár egy órán át folyamatosan lehetne iratkozni? Május 40 előtt.

 • User
  Dátum: 2021. január 25., 9:45
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Most mar nem ertem, ha beoltanak , akkor is fertozhetsz …(ez valahogy abszurd, mert ha nem kaphatod el, akkor hogy?) es maszkot is kell tenned tovabbra is…Hol a logika?

  • User
   Dátum: 2021. január 25., 14:04
   ÉRTÉKELÉS: 4

   A logika ott van…
   Olyan nincs, hogy egy oltás megakadályozza a vírus szervezetbe való bejutását. Ez nem egy őr az orrod előtt, arra az FFP2 vagy jobb maszk való, a szappan és a távolságtartás. Az oltás segítségével a szervezet hamarabb reagál a vírusra, mivel felismeri, így az nem tud annyira elszaporodni, hogy megbetegítsen. Tehát amíg a vírus terjed, az oltott személybe is bejuthat, csak az nem lesz beteg tőle. Ami kérdéses, hogy mennyire hamar reagál a szervezet, el tudja-e pusztítani még azelőtt, hogy tovább lehessen adni vagy sem. Valószínű igen, de mivel ezt nem vizsgálták rendesen, így nem lehet 100%-ra azt mondani, hogy nem adja tovább az oltott. Amíg a többség nincs beoltva vagy amíg ezen irányba a kutatásoknak nem lesz eredménye, jobb ha úgy kezeljük, mintha fertőzhetnének az oltottak is.
   Hogy miért nincs még kutatás? Egyrészt, mert kevés idő telt el. Másrészt mert az ilyen tesztekhez vagy meg kéne szándékosan fertőzni az oltott embereket és figyelni mennyi vírus van bennük esetleg összeereszteni nem oltottakkal. Nem igazán etikus, nem? A másik megoldás, hogy várunk és ha az oltások számának növekedésével csökken a fertőzések száma, akkor azt jelenti, hogy nem adódik tovább a vírus. Remélem így már érthető.
   A másik probléma az ellenőrzés kérdése. Ameddig a lakosság egy része oltott, a másik nem, akkor hogyan lehet ellenőrizni, ki kell hordja a maszkot és ki nem? Egyszerűbb azt mondani, hogy hordja csak mindenki még egy ideig.
   De a legfontosabb, mindez csak ideiglenes, ha sikerül elérni a megfelelő oltottsági arány, vagy egyértelműen kiderül, hogy fertőz vagy sem az oltott ember, akkor változni fog.