Hirdetés
Hirdetés

Börtön járhat a cigányellenes cselekedetekért

Börtön járhat a cigányellenes cselekedetekért Románia

Elfogadta keddi ülésén a képviselőház a törvénytervezetet, amely a cigányellenesség megelőzését és felszámolását célzó intézkedéseket tartalmaz, és börtönbüntetést ír elő a romák ellen elkövetett, gyűlöletből fakadó tettekért.

Hirdetés
Hirdetés

A törvénytervezet elfogadását 244 törvényhozó támogatta, egy ellene szavazott, 20-an pedig tartózkodtak.

A tervezet meghatározása szerint ‘cigányellenességen’ a romák elleni gyűlöletbeszéd, a népcsoport iránti gyűlöletből fakadó és annak tagjai, tulajdonai, civil szervezetei, vezetői, kegyhelyei, hagyományai és nyelvi identitása ellen irányuló verbális vagy fizikai támadás értendő. Cigányellenes szervezet alatt pedig az a három vagy több tagból álló csoport értendő, amely ideiglenes vagy állandó jelleggel romaellenes elveket, eszméket és doktrínákat terjeszt. Ugyanakkor minden, romaellenes elveket, eszméket és doktrínákat sugalló jelkép – például zászlók, jelvények, egyenruhák, szlogenek, üdvözlési formák -, illetve audiovizuális tartalom, szöveges üzenet vagy kép cigányellenes szimbólumnak vagy anyagnak minősül.

A jogszabály 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetést ír elő azoknak, akik a nyilvánosság előtt cigányellenes elveket, eszméket és doktrínákat népszerűsítenek, cigányellenes jelképeket készítenek vagy terjesztenek, illetve 1 évtől 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik cigányellenes anyagokat terjesztenek vagy hoznak forgalomba. A cigányellenes szervezet megalakításáért, az ehhez való csatlakozásért, vagy annak bármilyen formában történő támogatásáért 3 évtől 10 évig terjedő börtönbüntetés róható ki.

Nem minősül bünténynek, ha a tett a művészet vagy tudomány, tudományos kutatás, oktatás érdekében, vagy valamely közérdekű aspektus megvitatása céljával történik.

Az ügyben a képviselőház a döntő fórum.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 16., 11:50
  ÉRTÉKELÉS: 13

  NEM CSAK A CIGANYOK ERDEKEBEN KELLENE EZ A TORVENY , HANEM A MAGYAROK ES A SZEKELYSEG ERDEKEBEN IS . Az utobbi idoben nagyon sok megalazas erte a magyarsagot , etnikailag , teruletileg , szimbolumaiban is stb !

 • User
  Dátum: 2020. december 16., 12:01
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Helyénvaló, de ők mikor illeszkednek végre be?! Nekük nem szól a törvény?!
  Sokan az állatoknál is primitívebbek!!!
  Gyereket a segélyesért csinálnak, rengetegen iskolázatlanok, lopnak, hangoskodnak,fenyegetőznek!

  • User
   Dátum: 2020. december 16., 17:36
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Na ezért a beirásért már ‘ügyfél’lennél!Ha képesek a fekete az fekete kimondásáért ezt csinálni akkor? Gondolatrendőrség ujjászületése!Hihetetlen.

  • User
   Dátum: 2020. december 16., 17:16
   ÉRTÉKELÉS: 5

   A lopás ,rablás ,futtatás,,leszúrás,megszúrás,koldusok ,menedzselése’ stb.milyen kategóriához tartozik?Ezt Brüsszel parancsára tették ,mert most ez a divat,mert ott van az a fránya jogállamiság,valamit fel kell mutatni.

 • User
  Dátum: 2020. december 16., 19:24
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Amikor nekük is lessznek kötelezetségeik, amit be is tartanak, nem csak jogaik, akkor jöhet ez a törvény. Vannak települések ahol terror alatt tartják az egéssz falu közösséget és ez nekik szabad.A rendört meg pofozni is szabad. A mezögazdászok terményeit el lopni is szabad.Magyarországi hamis jogositvánnyal autot vezetni is szabad. Csencselni is szabad. Adót meg büntetést be nem fizetni is szabad és sorolhatnám.