Felhívás!

Fordulat: ismét Ludovic Orbant javasolná miniszterelnöknek a PNL

Fordulat: ismét Ludovic Orbant javasolná miniszterelnöknek a PNL Románia

Ismét Ludovic Orban pártelnök számára akar kormányalakítási megbízást kérni a Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS-szal és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt készül koalíciós kormányt alakítani – tudta meg kedden a bukaresti média.

A koalíciós tárgyalások elakadtak, miután az USR-PLUS nem egyezett bele, hogy a miniszterelnöki tisztségről a választások után lemondott Orban legyen a képviselőház elnöke, és a PNL adja a kormánykoalíció miniszterelnökét is Florin Cîțu jelenlegi pénzügyminiszter személyében.

Az újabb javaslatot a média úgy értelmezte, hogy az USR-PLUS jelöltje lehetne a képviselőház, az RMDSZ-é pedig a szenátus elnöke, de még egyik párt sem foglalt állást az ügyben.

Ludovic Orban azt követően jelentette be múlt héten lemondását, hogy az egy éve kisebbségben kormányzó PNL a várakozásokon alul teljesített a december 6-i parlamenti választásokon és alulmaradt legfőbb riválisával, az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben. A hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők szerint Orbannak sosem volt túl jó viszonya a PNL éléről államfővé választott Klaus Iohannisszal, és most valójában az államfő látta elérkezettnek az időt félreállítására.

Orban azonban nem a pártelnökségről mondott le – ahogy azt a PNL választási kudarca indokolta volna -, hanem a miniszterelnökségről, és igyekszik megtartani befolyását a PNL felett. A román média azt állította: a PNL már az Orbanhoz közel álló Cîțu miniszterelnöki jelöltségével is szembement Iohannis elképzelésével, aki az ügyvezető miniszterelnök Nicolae Ciucă védelmi minisztert, volt vezérkari főnököt látta volna szívesebben a PNL – USR-PLUS – RMDSZ koalíciós kormány élén.

A kormányfői széket átengedő Orban ráadásul egy olyan poszt – a képviselőház elnöki tisztsége – megszerzéséhez kért és kapott felhatalmazást a PNL-től, amelyet nagyobb koalíciós partnere is kinézett magának Dan Barna USR-elnök számára.

Miután az USR-PLUS nem ment bele abba, hogy a PNL a legfontosabb három tisztség közül kettőt is megszerezzen magának, elakadtak a kormányalakítási tárgyalások.

Orban kedden tájékoztatta visszatérési elképzeléséről leendő koalíciós partnereit, de az USR-PLUS és az RMDSZ vezetői is gondolkodási időt kértek, annál is inkább, hogy Orban múlt heti lemondatásának hátterében nemcsak a PNL választási kudarca állt, hanem az is, hogy az USR-PLUS már a választási kampányban jelezte: nem szívesen látná Orbant egy koalíciós kormány élén.

Ludovic Orban visszatérése ugyan helyreállítaná az USR-PLUS és az RMDSZ által szorgalmazott egyensúlyt a koalícióban, de a PNL amúgy is megtépázott hitele tovább romlana, és Orbannak feltehetően párton belüli ellenlábasaival is nehéz lesz elfogadtatnia azt, hogy hiba volt a fejét követelni, és csak ő jelent megoldást a lemondásával előidézett problémára.

Források: Orban nem vonta vissza arra vonatkozó javaslatát, hogy Cîţu legyen a PNL kormányfőjelöltje

Egyes politikai források szerint Ludovic Orban cáfolta kedd este azokat a médiában megjelent híreket, miszerint visszavonta volna a Florin Cîţura vonatkozó javaslatot a miniszterelnök-jelölt személyét illetően.

A források szerint Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke az USR-PLUS szövetséggel folytatott keddi tárgyalások során a mandátumok kiosztásának úgynevezett D’Hondt-módszerét javasolta, úgy, hogy az első opció a PNL-t illeti meg.

Ugyanazon források arról is beszéltek, hogy a hétvégi tárgyalások során az USR-PLUS vezetői nem zárkóztak el attól az opciótól, hogy Ludovic Orban legyen a miniszterelnök-jelölt, és ebbe elvben az RMDSZ is beleegyezett.

A források leszögezték: Ludovic Orban nem vonta vissza arra vonatkozó javaslatát, hogy Florin Cîţu legyen a PNL kormányfőjelöltje.

Cioloş: komolyan gondoltuk, hogy Románia számára új kezdetre van szükség

Dacian Cioloş, az USR-PLUS szövetség társelnöke kedd esti Facebook-bejegyzésében ismét azon véleményének adott hangot a kormányalakítási egyezkedések apropóján, miszerint “Romániának új kezdetre van szüksége.”

“A miniszterelnök neve közül zajló esti viták kapcsán az USR-PLUS üzenete egyszerű: komolyan gondoltuk, amikor azt mondtuk, hogy

Dacian Cioloş december 7-én úgy nyilatkozott, hogy az általa képviselt politikai szövetségnek egy “hiteles” kormányfőjelöltet kell támogatnia, és hogy ‘új kezdetre van szükség.’

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások