Felhívás!

Bonyolultak a törvények

Románia 800 millió eurót veszíthet az európai uniós strukturális alapokból, mivel a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban jelentős késéseket halmozott fel – figyelmeztette csütörtökön Viorica Dăncilă miniszterelnök az önkormányzati vezetőket, írja az MTI.

 

A kormányfő részt vett a megyei önkormányzatok egyesületének közgyűlésén, ahol arra biztatta az önkormányzati vezetőket, idejében jelezzék a kormánynak, ha gondok merülnek fel az uniós pénzből finanszírozott beruházási tervekkel, ugyanis „nem kielégítő” a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban a Romániának szánt pénzkeret felhasználási aránya. A késés egyik oka, hogy csak 2017-ben sikerült akkreditálni valamennyi román irányító hatóságot. A miniszterelnök megemlítette, hogy a tavaly elfogadott bértörvénybe belefoglaltak egy olyan előírást, hogy 20 százalékos pótlékot kapnak azok a polgármesterek vagy megyetanácselnökök, akik által vezetett önkormányzatok európai uniós projekteket bonyolítanak le sikeresen.

Az önkormányzati vezetők arra panaszkodtak, hogy a túl bonyolult és nem egységesen alkalmazott törvények sokszor megnehezítik az uniós pályázatok hatékony lebonyolítását. Az európai pénzek kezeléséért felelős minisztérium adatai szerint február 2-ig Románia a rendelkezésére bocsátott 30 milliárd eurónak alig valamivel több, mint 10 százalékát sikerült lehívnia. A regionális operatív programoknál 4,91 százalék az abszorpciós ráta. Bukarest összesen 22,5 milliárd eurót használhat fel a regionális operatív programok keretében. Románia a számára első, 2007 és 2013 közötti uniós ciklusban sem teljesített jól, kétéves haladékot kapott, hogy ne veszítse el az uniós pénzeket. A haladék következtében sikerült 80 százalék fölé tornázni az abszorpciós rátát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.