Felhívás!

Röviden

Eltűnt a tábla

Csütörtök reggelre eltűnt a kolozsvári polgármesteri hivatal udvarában lévő kerékpárparkolóból az a román–magyar–német nyelvű helységnévtábla, amelyet egy odaláncolt kerékpárra szerelve helyeztek el szerda délután a Musai–Muszáj akciócsoport tagjai, az ellen tiltakozván, hogy egy évvel a jogerős bírósági ítélet kihirdetése után még mindig csak négy többnyelvű helységnévtábla került ki Kolozsvár bejárataihoz a szükséges 16-ból. A villámcsődület idején kiosztott közleményben a kezdeményező csoport abbeli nézetét hangsúlyozta, hogy a leparkolt kerékpár „még véletlenül sem hirdetőtábla vagy reklám, hanem a szólásszabadság jegyében a jogállamiságért véghezvitt művészeti performansz”, és esetleges eltávolítását a szólásszabadság megsértésének tekinti.

 

Mindenki jól jár

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a 25 évnél idősebb személyek esetében 5 évesről 10 évesre hosszabbítják az egyszerű elektronikus útlevél érvényességi idejét, a 12 és 25 év közötti igénylőknek kiállítandó útlevél érvényességi ideje pedig a jelenlegi három évről öt évre nő. A 12 évesnél kisebb gyerekek számára 3 évig érvényes elektronikus útleveleket fognak kiállítani – közölte Nelu Barbu kormányszóvivő. A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón a szóvivő elmondta: az intézkedéssel az útlevélosztályokon gyakran tapasztalható torlódások megszüntetése a cél.

 

Roncsautó és Zöld Ház

A környezetvédelmi alap költségvetésének elfogadására készül a kabinet – közölte csütörtökön Viorica Dăncilă kormányfő, aki leszögezte, hogy a két Roncsautó-program („Rabla clasic” és „Rabla plus”), valamint a Zöld Ház-program idén is folytatódni fog. A kormányülés elején a miniszterelnök azt mondta: ez az első alkalom, hogy időben – még februárban – elfogadják a környezetvédelmi alap költségvetését, ami garancia arra, hogy a vállalt környezetvédelmi célkitűzések megvalósulnak, és folytatódnak a lakosság körében nagy népszerűségnek örvendő országos programok, mint a két Roncsautó-program vagy a Zöld Ház-program. A keretből ugyanakkor számos helyi projektet is támogatni fognak – tette hozzá Dăncilă.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.