„Bizonytalan” a Római Katolikus Gimnázium helyzete

„Bizonytalan” a Római Katolikus Gimnázium helyzete Románia

A tanfelügyelőség utasítása értelmében nem fogadhatja az elemi iskolába beiratkozók dossziéit a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium – írta keddi számában a Vásárhelyi Hírlap. A tanfelügyelőség honlapján megjelent listán szerepel ugyan a Római Katolikus Gimnázium, de nincsen megjelölve, hogy mely utcákban lakó gyermekeknek kellene ide iratkozniuk. Ehelyett az a megjegyzés szerepel, hogy ez a tanintézet nem fogadhat előkészítő osztályba beiratkozókat a 2017/2018-as tanévre.

Székely Szilárd, az iskola ideiglenes igazgatója a lapnak elmondta: hétfőn reggel, az iskolai beiratkozások időszakának kezdetén telefonon hozták tudomásukra, hogy nem fogadhatnak beiratkozókat addig, „amíg ilyen bizonytalan az iskola helyzete”. Hozzátette: érdeklődők lennének. Már hétfőn több szülő jelentkezett a szükséges iratcsomóval, de kénytelenek voltak elutasítani őket. Székely Szilárd reményét fejezte ki, hogy mihamarabb megoldódik az iskola helyzete.

Az iskola alapításának ügyében vizsgálódó korrupcióellenes ügyészség (DNA) folytatta a szülők meghallgatását, és a Maszol.ro portál értesülése szerint hétfőig több mint száz szülőt hallgatott ki. Az egyik szülő kihallgatásán részt vevő Kincses Előd ügyvéd az MTI-nek kedden elmondta: egyértelmű a DNA túlkapása. Hozzátette, az ügyészség az iskolaalapítás során elkövetett állítólagos törvénysértést vizsgálja, és a szülőket – akik a már megalakult iskolával kerültek jogviszonyba – semmiképpen nem lehet az intézmény létrehozása körülményeiről kérdezni. Kincses a szülők kérésére ezen a héten az Országos Bírói Tanácshoz fordul a DNA megfélemlítési kampányának ügyében.

Amint a napirend előtti parlamenti felszólalása MTI-hez eljuttatott szövegéből kiderül, Biró Zsolt jogállamban nehezen értelmezhetőnek nevezte, hogy a DNA egyenként hallgatja ki a római katolikus iskolában tanuló diákok szüleit. „A vádhatóság dolga az igazság kiderítése, tanúk beidézése, de megengedhetetlen a szülők zaklatása csak azért, mert gyerekeik számára egy egyházi szellemben működő és e szellemben nevelő oktatási intézményt választottak. Egy olyan iskolát, amelyet az iskolahálózatban meghirdettek, a tanfelügyelőség és a minisztérium is engedélyezett” – jelentette ki Biró Zsolt.

Az RMDSZ Mikó Imre Jogvédő Szolgálata is tájékoztatást fogalmazott meg a marosvásárhelyi iskolaüggyel kapcsolatosan, amelyet kedden juttatott el a bukaresti nagykövetségeknek és a sajtónak. „Az erdélyi magyar közösség és a történelmi magyar egyházak nevében az RMDSZ felszólította a román hatóságokat, hogy vonjanak vissza minden intézkedést az érintettek ellen (Tamási Zsolt József iskolaigazgató és Ștefan Someșan főtanfelügyelő – szerk. megj.), és ne gátolják tovább az iskola működését, hiszen a jelenlegi helyzet számos alkotmányos és nemzetközi egyezmények által garantált jogot sért, különösen az anyanyelvű oktatáshoz való jogot.”

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások